Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Перемишлянщині відкрили пам’ятні знаки на місцях загибелі членів УВО і ОУН

1/3
У неділю, 1 жовтня, у с. Великі Глібовичі та смт Бібрка відкрили пам’ятні знаки на місцях загибелі членів УВО і ОУН Юліана Головінського та Грицька Пісецького. Про це повідомили у Львівській ОДА.

Урочистості розпочались з поминальної Служби Божої в Храмі Успіння Пресвятої Богородиці.

Опісля учасники заходу перейшли до могили Юліана Головінського, де помолились та поклали лампадки.

Продовженням заходу стало відкриття та освячення пам’ятного знаку на місці загибелі Юліана Головінського. Такий же знак опісля відкрили та освятили на місці загибелі військовика Григорія Пісецького.

Участь у заході вшанування пам’яті членів ОВО і ОУН взяли перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський, представники місцевої влади, духовенства, громадськість.

Юліан Головінський – визначний український військовий і політичний діяч УГА, УВО і ОУН початку 20 ст. Народився в містечку Радимно біля Перемишля (Польща). Навчався в українській гімназії у Львові.

У 1920 Ю.Головінський – один з співзасновників Української військової організації, 1922-24 рр – її бойовий референт, 1924-26 і 1930 рр – Крайовий командант УВО. Жовтень 1926 р.– лютий 1928 р. – арешт у польських слідчих тюрмах.

У червні 1930 на Празькій конференції ОУН-УВО призначений Крайовим провідником ОУН на Західноукраїнських землях і Начальним командантом УВО.

У вересні 1930 - Ю.Головінський знову заарештований польською поліцією і 30 вересня убитий по дорозі з Бібрки до В.Глібович. Похований на цвинтарі В.Глібович.

Грицько Пісецький –  активний учасник УВО, діяч Пласту. Похований у м Бібрка. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ