Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На початок серпня у Львові виявили 412 безпритульних собак

Як повідомила прес-служба Львівської міської ради, у Львові уже третій рік поспіль відбувається підрахунок безпритульних тварин - на початок серпня 2017 року у Львові виявили 412 безпритульних собак.

3-5 серпня працівники ЛКП «Лев», представники ініціативи Animal-ID.info та волонтери, небайдужі львів’яни та опікуни, три ранки поспіль проводили підрахунок за спеціальною міжнародною методикою.

У межах цього підрахунку волонтери працювали у секторах по всьому місту та вносили інформацію до бази даних у режимі онлайн. Завдяки спеціальному мобільному додатку, вони фотографували собак та вносили їхній опис одразу ж до бази даних, з якою працював модератор підрахунку. Також програма автоматично відзначала GPS-локацію тварини.

Згідно з результатами підрахунку, на початок серпня 2017 року у Львові виявили 412 безпритульних собак. Серед них 40.91% – це собаки з кліпсою, тобто тварини, що були відловлені ЛКП «Лев» та пройшли вакцинацію від сказу та стерилізацію. Для порівняння, 2016 року під час другого загальноміського підрахунку безпритульних собак у Львові волонтери виявили 595 хвостатих на вулиці. Щодо кількості стерилізованих собак, зі слів Віктора Копача, засновника ініціативи Animal-id.info UA, минулого року волонтери нарахували таких 29% від загальної кількості тварин на вулиці.

«Тобто цей показник значно зріс. До того ж, він навіть може бути більшим, адже кліпса – це зовнішній ідентифікатор, який бачили волонтери при підрахунку. Натомість, на деяких собаках їх важко помітити, а ще тварина могла просто загубити кліпсу» , – додає Віктор Копач.

Потенційно власницькі собаки серед підрахованих на вулиці тварин – 17,53%. Тобто відсоток загублених або ж покинутих тварин, на жаль, доволі великий. Тож наступним важливим завданням для міста та країни в цілому має стати робота у напрямку ідентифікації домашніх тварин (реєстрація, жетони, чіпування).

«Цього року ми не лише рахували кількість вуличних собак, а й проводили детальну порівняльну статистику 2015-2017 років. Результати підрахунку дають нам можливість розуміти реальний стан з безпритульними тваринами в місті і дозволять удосконалити міську програму регулювання чисельності безпритульних тварин на 2016-2020 роки», – каже Віктор Копач, засновник Animal-id.info UA.

«Підрахунок безпритульних тварин демонструє ефективність нашої роботи у напрямку гуманного скорочення кількості бездомних собак у Львові. Ми реалізовуємо таку ціль шляхом стерилізації собак-безхатьків та прилаштування їх у нові родини. Проте не для усіх собак вдається знаходити домівки, тож вони повертаються на місце відлову – під нагляд опікунів, з якими ми працюємо по усьому місту. Ми щиро дякуємо усім львів’янам, які відгукнулись на заклик ЛКП Лев» та наших друзів і партнерів Animal-id.info UA, стали волонтерами і приділили свій час такій важливій справі, як підрахунок безпритульних собак», - каже директор ЛКП «Лев» Оксана Кошак.

Волонтер та зоозахисник Дмитро Самодуров зауважив, що брав участь у підрахунку собак, оскільки хоче впливати на процес поводження з безпритульними тваринами, і закликав львів’ян частіше бути волонтерами добрих справ для тварин.

Нагадаємо, вперше безпритульних собак у Львові рахували 2015 року. З цією ініціативою виступив тоді чинний директор ЛКП «Лев» Олег Мацех. На основі даних цього підрахунку Львів першим в Україні розпочав впроваджувати програму відлову-стерилізації-вакцинації-прилаштування/відпуску безпритульних тварин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ