Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На сцені Львівської філармонії виступить видатний диригент Блажков

4 грудня в Концертному Залі Львівської філармонії виступить легендарна постать академічної музики, видатний диригента та культурний діяча маестро Ігор Блажков, повідомили у філармонії.

«Ігор Блажков – це не просто славетний диригент, знаний у всьому світі, музикант надзвичайної ерудиції та широкого світогляду – це ціла епоха музичного життя. Ще з студентських років Ігор Блажков листувався з велетами класики ХХ століття Ігорем Стравінським та Бенджаміном Бріттеном. Став одним з організаторів та очільників київської групи авангарду (Валентин Сильвестров, Леонід Грабовський, Віталій Годзяцький, Володимир Губа)», – йдеться в повідомленні.

В 1960-ті роки Блажкову вдалося завоювати всесоюзний авторитет. Але то був авторитет «бунтаря», диригента який хоче розширити горизонти музичного життя, виконувати «іншу» музику, нові стилі та техніки виконання, що у свою чергу ніяк не вкладалося в ідеологічні та естетичні рамки рамки радянського мистецтва. Проте Ігор Блажков отримав визнання у митців такого штибу як Євген Мравинський (запросив Блажкова у 1963 другим диригентом свого оркестру), Геннадій Рождественський, Мстислав Ростропович, що йменували Блажкова явищем високого музичного порядку. Нестримний потяг відкривати, чи пак повертати людям музику, музику забуту або табуйовану – він першим у Києві зіграв 14 симфонію Шостаковича, ризикнув після майже 30-річної перерви виконати його 2-у та 3-ю симфонії, готував авторський концерт Стравінського У Ленінграді. А згодом протягом довгих років викопував пласти забутого з архіву Берлінської співочої академії, перевезеного після війни до Києва. Загалом, як твердять, він уперше виконав близько 400 творів.

За свою тривалу творчу кар’єру він диригував не одним колективом – це і Державний симфонічний оркестр України, Ленінградський філармонічний оркестр, Київський камерний оркестр, тривалий час був керівником оркестру Спілки композиторів України «Перпетуум мобіле». З 2002 року постійно мешкає і працює в Потсдамі.

Цього разу Ігор Блажков завітає на батьківщину, аби вшанувати видатного Миколу Колессу, взявши участь у фестивалі його пам’яті, що уп’яте відбуватиметься у Львові.

Маестро, готуючи програму концерту, хотів потішити львівських меломанів низкою прем’єр - Тору Такеміцу. Реквієм для струнних (у Львові виконується вперше); Валентин Сильвестров. Симфонія № 3 «Есхатофонія» (в Україні виконується вперше); Ернест Блох. «Schelomo» («Соломон»), гебрайська рапсодія для віолончелі та оркестру (у Львові виконується вперше); Бела Барток. Сюїта з балету-пантоміми «Чудесний мандарин», ор. 19 (у Львові виконується вперше).

В концерті прийматиме участь соліст Ізраїльського Філармонічного оркестру – Марцель Бергман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ