Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Тернопільщині відзначили 100-річчя боїв за гору Лисоня

У неділю, 4 вересня, неподалік м. Бережани Тернопільської області відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від часу героїчного бою Українських Січових Стрільців з російськими військами за гору Лисоня. Повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Відвідали захід і представники Львівської обласної державної адміністрації.

Святкування розпочали зі спільного молебню та освячення стрілецької каплиці. Опісля відбулося громадського віче. Також гості урочистостей побачили  реконструкцію бою Українських Січових Стрільців із російськими військами та побували на святковому концерті, у рамках якого виступили такі гурти як "Рутенія", "Тінь сонця", "Kozak System" та ін. Організували і патріотичну акцію радіоаматорів "Лисоню чує світ", під час якої інформацію про героїчний бій передали 50-ти країнам світу.

Загалом на горі Лисоня діяли різноманітні локації: патріотично-спортивні, літературні, а також мистецькі виставки та фотовиставки.

Довідка.

У серпні-вересні 1916 року на горі Лисоня, що знаходиться поблизу міста Бережани на Тернопільщині, тривали кровопролитні бої. На битву з російським агресором тоді стали Українські Січові Стрільці, які з початком Першої світової війни створили добровольчий легіон. Вони разом з австро-угорськими загонами в той час зупинили тут наступ противника на місто, завдавши йому значних втрат. Однак Лисоня стала для багатьох воїнів стрілецькою Голгофою – чимало з них загинули, зазнали поранень або полону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ