Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На церкві у Шевченківському гаю замінили автентичний хрест копією

1/2
У Музеї народної архітектури і побуту у Львові ім. Кл. Шептицького на одній з церков замінили старий кований хрест точною його копією, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Давній хрест роботи невідомого майстра входив до композиції, що довершувала ансамбль церкви із с. Тисовець Сколівського району, побудованої у 1863 році. Церква уже кілька місяців перебуває на комплексній реставрації, яку проводять майстри Музею: відбувається відновлення ґонтового покриття даху та часткова заміна кожухування стін, матеріал для яких подарувала Свято-Успенська Лавра, розташована на території Музею.

У ході реставраційних робіт ще й з’ясувалося, що один із трьох хрестів, розміщених на верхах церкви, є у незадовільному стані.

«На жаль, час не шкодує ні дерева, ні заліза. І передбачити хід та обсяг реставраційних робіт на 100 відсотків доволі важко. Оскільки за рішенням фахівців із реставраційного відділу хрест не підлягав реставрації, ми вирішили виготовити його точну репліку, а оригінал розмістити усередині в церкві як цінний експонат», - зазначив директор Музею Роман Назаровець.

Відтак на замовлення і за кошти Музею точну копію хреста виготовив сучасний майстер Орест Якубишин, а 154-літній оригінал невдовзі займе почесне місце у Тисовецькій церкві як сакральна пам’ятка ковальського мистецтва, що відображає особливості історичного надбання хреста ІІ половини 19 століття.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ