Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Провокації на кордоні вдалось запобігти завдяки мешканцям, - Синютка

Фото зі сторінки
Фото зі сторінки "Варта1" на Фейсбуці.
Фото зі сторінки
Фото зі сторінки "Варта1" на Фейсбуці.
1/3
Учора, 12 березня, біля міста Мостиська був затриманий автобус із групою осіб, які мали намір перекрити дорогу на прикордонне містечко Шегині та провести мітинг на підтримку поляків в Україні, до яких нібито погане ставлення. Цю інформацію сьогодні, 13 березня, під час брифінгу повідомив голова Львівської ОДА Олег Синютка, передає кореспондент Гал-інфо.

«Минулого тижня були вчинені провокації на території Львівщини щодо місць пам’яті, де поховані поляки. Ми вважаємо, що це провокації, вчинені спецслужбами країни агресора. На сьогодні, окрім здогадок, ми маємо вже факти, коли водночас із актом вандалізму (збиткування з польських могил у селі Підкамінь Бродівського району), правоохоронні органи затримали автобус із мешканцями Львівщини, які їхали на проплачену акцію, що мала б відбутися на українсько-польському кордоні, щоб продемонструвати нібито погане ставлення українців до поляків на території Львівщини», - розповів Олег Синютка.

Він наголосив, що цей факт правоохоронні органи задокументували.

«Вдалося з’ясувати, що люди, які їхали у напрямку Державного кордону, не мають насправді ніякого стосунку до польської громади і навіть не є етнічними поляками. Окрім цього, було виявлено, що вони є на підпитку. Також вони мали абсолютно провокаційні банери, які говорили про утиски польської спільноти на Львівщині», - зазначив Олег Синютка.

Він додав: «Найбільше дратує той факт, то ця поїздка була проплачена. Кожному із людей, які були в автобусі, була виділена фінансова винагорода, і ці люди навіть не знали, що з якою метою їдуть. Їм сказали, що вони їдуть для проведення якоїсь акції на території Польщі».

За словами Олега Синютки, в автобусі було кілька десятків чоловік (35 осіб згідно з інформацією ГУ Нацполіції Львівщини, – ред). Усіх цих людей опитали правоохоронці.

«Також був виявлений організатор, який фінансував проведення цієї акції. Я переконаний, що за результатами розслідування правоохоронні органи будуть мати можливість вийти на замовників цього дійства. Більшість тих, хто їхав у автобусі, були введені в оману. Попередньо їм казали про зовсім інші протестні акції. Лише в автобусі сказали, що мета інша. Всі вони є вихідцями з Львівщини. Думаю, що вони будуть співпрацювати зі слідством та дадуть можливість вийти на замовників та організаторів цього», - переконаний Олег Синютка.

На запитання, чи правда те, що автобус, який був затриманий в Мостиськах, належить Львівському комунальному АТП-1, голова Львівської ОДА відповів: «Переконаний, що люди, які наймали автобус, і люди, які використовували автобус, не завжди діють організовано і не завжди діють в одній спілці, але слідство дасть відповідь на всі питання».

Він також додав: щодо актів вандалізму вже зареєстровано кримінальне провадження: «В рамках кримінального провадження ведеться розслідування на місці злочинів. Також встановлені деякі матеріальні цінності, які, ймовірно, дадуть кращі можливості для правоохоронних органів провести розслідування».

Водночас щодо відповідальності осіб, які були в затриманому автобусі, то Олег Синютка відповіді, чи відкрито кримінальне провадження, не дав: «Усі ідентифіковані та опитані, і будуть залучатися в рамках проведення слідчих дій».

Також він не озвучив деталей щодо виявленого організатора проплаченої провокативної акції.

«Знаємо прізвища виконавців, але я переконаний, що за усім цим стоїть країна агресор, яка сьогодні на території Польщі та України намагається знищити могили, щоб посварити  українців та поляків. Ми мирно жили і мирно житимемо на цій землі й надалі», - заявив Олег Синютка.

Олег Синютка подякував правоохоронним органам, що вчасно припинили цю акцію і не допустили виникнення картинки для проросійських ЗМІ, які б показали позицію, якої не існує на Львівщині.

Він також подякував мешканцям Львівщини, завдяки громадянській позиції яких вдалося запобігти провокації: «Мешканці свідомі провокативності дій країни агресії, і вони повідомили про можливі провокації, завдяки чому правоохоронці спрацювали на випередження».

Він також  поінформував про зустріч з генеральним консулом республіки Польщі і хотів подякувати за те розуміння, яке було озвучено Генконсулом.

«Його слова ще раз підтверджують нашу спільну позицію, що ті випадки вандалізму, які відбулися на Львівщині, зроблені для того, щоб посварити українців та поляків. Але такі дешеві авантюри ніколи не посварять наші народи! Ми завжди будемо разом працювати і жити для того, щоб наші народи мали мир, добросусідство та повагу між людьми», - сказав Олег Синютка.

Присутня на брифінгу заступниця Генерального Консула Республіки Польщі у Львові Катажина Солек сказала;

«Відношення поляків до актів вандалізму таке ж саме, як і українців. Це вже наступна акція у Львівській області, яка  може свідчити про те, що дані особи, які займаються такими провокаціями, є безпорадні. Дуже тішить, що українська сторона швидко відреагувала і пам’ятники вже відчищені», - заявила Катажина Солек.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, учора, 12 березня, з'явилася інформація  про те, що поліція Львівської області біля міста Мостиська зупинила автобус із групою осіб, які мали намір перекрити дорогу на прикордонне містечко Шегині та провести мітинг на підтримку поляків в Україні - за словами затриманих.

«На думку людей, які присутні на місці події, це російський слід, це наміри країни агресора розхитати ситуацію в етнічних меншинах. За участь в акції люди отримали по 50 гривень", - йшлося у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ