Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Україну чекає доля Білорусі, - Президентка Литви

Україна повторює шлях Білорусі, відмовляючись від модернізації в обмін на російські кредити. Таку думку висловила президентка Литви Даля Грибаускайте в інтерв’ю німецькій газеті Die Zeit. Про це повідомила Німецька хвиля.

Даля Грибаускайте

Даля Грибаускайте

У розмові з німецьким виданням Die Zeit Даля Грибаускайте поклала відповідальність за непідписання угоди про асоціацію на українське керівництво. Литовська президентка припускає, що причиною розвороту у бік Москви стали запропоновані Росією кредити, в обмін на які не треба здійснювати реформи. "Але грошей просто так не дають. Конкурентоздатність України знижуватиметься, демократизація буде йти повільніше, залежність від Кремля ставатиме дедалі сильнішою. На Україну чекає майбутнє Білорусі", - спрогнозувала Грибаускайте.

Президентка головуючої нині у Євросоюзі Литви нагадала, що ЄС залишатиметься відкритим для країн, які готові стати на шлях демократизації та економічних реформ. "Але для таких рішень потрібна мужність і політична воля. Якщо їх немає, подаєшся у залежність від так званих "друзів", - зауважила вона, вказуючи на сумнівні засоби, якими Росія прив’язати до себе сусідів. Грибаускайте нагадала, що свого часу Литва також мала справу з тиском з боку Росії, але не піддалася на нього.

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель закликала Україну і Росію не мислити категоріями минулого, згідно з якими зближення з ЄС означає автоматичне віддалення від Росії. "Ця ментальність "або туди, або туди" має залишитися у минулому. "Холодна війна" закінчилася. Країни мають самостійно визначатися", - наголосила канцлерка у середу, 27 листопада.

Меркель нагадала, що Європейський Союз залишається відкритим для поглиблення співпраці. Водночас, співрозмовники в урядових колах у Берліні нагадують про необхідність звільнити Юлію Тимошенко, аби досягнути консенсусу в ЄС щодо підписання угоди про асоціацію, повідомляє інформаційна агенція dpa.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ