Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На вихідних у Львові відкриють пленерну виставку «Вільні з вільними. 1863 і Україна»

В неділю, 29 січня, о 14.00 год. на пл. Ринок біля головного входу до Ратуші відбудеться відкриття пленерної історичної виставки «Вільні з вільними. 1863 і Україна», яка присвячена до події, яка відома в історії під назвою «Січневе повстання 1863 р». Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

 Авторами та ініціаторами двомовної пленерної виставки є представники Фонду «Полонія-Рутенія» Ірина Окрух-Ковтицька, Роберт Чижевський, Рафал Дзенцьоловський, Домінік Щесний-Костанецький.

Виставка буде доступною для львів’ян та гостей міста до 19 лютого.

Довідка.

Січневе повстання 1863-1864 рр. - польське національне повстання проти Росії; почалось 22 січня у Варшаві, охопило Польщу, Литву, Білорусь і частково Україну; кероване політичними угрупованнями червоних і білих, його найвищим органом був Національний уряд; підтримане Комітетом російських офіцерів у Польщі на чолі з А. Потебнею; з жовтня 1863 диктатура Р. Трауґутта; збройні акції повстанців, що мали характер партизанської війни (близько 1,2 тис. сутичок), були придушені російськими військами; після цього масові заслання до Сибіру, ліквідація решток автономії, посилення політики русифікації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ