Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На «Єврейських днях у Ратуші» говоритимуть про музеї

Лекції та дискусії про сучасні історичні музеї Східної Європи відбудуться під час публічної програми «Єврейські дні у Ратуші», влаштованої Центром міської історії. Про перспективи музеїв та виклики, що постають перед ними у презентації багатокультурної спадщини, говоритимуть з 11 до 27 липня в приміщенні ресторану «Ратуша» (пл. Ринок, 1). Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Якими є музеї сьогодні? Що означає музейний бум? Як сучасні музеї працюють з минулим? І який вплив вони мають на формування наших уявлень про себе, про наше минуле, сьогодення та майбутнє? На ці та інші питання спробують відповісти учасники публічної програми «Єврейських днів у Ратуші: (Не)Показане минуле у музеях Східної Європи». Дослідники, експерти, практики музейної справи з України, Польщі, Ізраїлю, Росії та Сполучених Штатів Америки запросять до дискусії широку львівську громадськість та гостей міста.

Програма триватиме з 11 по 27 липня 2017 року в приміщенні ресторану «Ратуша» (пл. Ринок, 1). Лекції та дискусії відбуватимуться українською та англійською мовами з синхронним перекладом. Вхід вільний для усіх зацікавлених!

Організатором програми лекцій та дискусій «Єврейські дні у Ратуші» є Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Партнери: Kennan Institute, NADAV Foundation, Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар`є», Львівська міська рада.

Події

Публічна програма розпочнеться дискусією з директорами найбільших єврейських музеїв Східної Європи. На власному досвіді реалізації музейних проектів в Росії, Польщі та України, експерти будуть обговорювати тенденції і можливості єврейських музеїв, їхні переваги та обмеження в репрезентації єврейської спадщини в сучасних контекстах східноєвропейських суспільств.

Дискусія відбудеться у вівторок, 11 липня. Початок - о 19.00.

Лекційна частина розпочнеться з прикладу Львова. Історик архітектури з Єврейського університету у Єрусалимі Сергій Кравцов у лекції «Львівські колекції до 1939 року: меценати, спільноти, установи» покаже процес становлення музеїв у Львові від приватного колекціонування у ХІХ столітті  до оформлення перших музейних фондів перед Другою світовою війною.

Лекція відбудеться у середу, 12 липня. Початок - о 18.30.

Тему продовжить польський дослідник з Вроцлавського університету Марцін Водзінські. У лекції «Як розповідати про єврейську історії Польщі?» він розкаже про різні способи збирання, збереження та презентації єврейської культурної спадщини у Польщі - від приватних колекцій ХІХ-ХХ століття до створення у ХХІ столітті найбільшого у Східній Європі музею історії польських євреїв «Полін».

Лекція відбудеться у четвер, 13 липня. Початок - о 18.30.

Однією з найбільш цікавих стане зустріч зі спеціалісткою з розробки музейних експозицій Людмилою Гордон (Вашинґтон). Маючи багаторічний досвід роботи з музеями у Росії, Канаді та США, співпрацюючи з бюро «Ральф Аппельбаум і партнери», Людмила Гордон поділиться власним досвідом і спробує пояснити причини «музейного буму ХХІ» та відповісти на запитання чи неймовірне піднесення музейної індустрії сьогодні є культурною еволюція чи новою споживацькою розвагою?

Лекція відбудеться у вівторок, 18 липня. Початок - о 18.30.

Друга дискусія програми стосуватиметься сучасного стану та викликів історичних музеїв в Україні. Директори трьох українських музеїв зі Львова та Києва поділяться власними баченнями ролі музеїв в сучасному українському суспільстві, реферуючи до глобальних контекстів музейної справи.

Дискусія відбудеться у четвер, 20 липня. Початок - о 18.30.

Тему сучасних українських музеїв продовжить дослідник Національного музею пам’яті жертв Голокосту (Вашинґтон) Вадим Алцкан. Його лекція «Відсутня сторінка у музеях: історія єврейських громад як частина багатоетнічної спадщини України» стосуватиметься проблемних питань включення єврейської історії в домінуючий україно-центричний наратив сучасних експозицій. 

Лекція відбудеться у вівторок, 25 липня. Початок - о 18.30.

Завершить та підсумує «Єврейські дні у Ратуші» виступ журналістки та письменниці, засновниці онлайн-ресурсу про єврейську спадщину Східної Європи Jewish Heritage Europe Рут Елен Грубер. У 1992 році вона опублікувала книгу «Virtually Jewish: Reinventing Jewish Culture in Europe», яка стала точкою відліку в процесі відродження місць пам’яті про єврейські спільноти Східної Європи, що були знищені під час Другої світової війни та Голокосту. Ювілей книги буде нагодою спільно з аудиторією поговорити про ті зміни, які відбулися у Східній Європі впродовж 25 років, про сучасне і майбутнє єврейського культурного надбання та про перспективи формування спільної спадщини Східної Європи.

Лекція відбудеться у четвер, 27 липня. Початок - о 18.30.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ