Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Жовківщині відкрили цвинтар Першої світової війни

У неділю, 1 жовтня, у селі Глинськ на Жовківщині відкрили військовий цвинтар Першої світової війни. Участь у заході взяла делегація Тірольського відділення «Австрійського Чорного Хреста», представники влади, духовенства та громади. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА,

Учасники заходу процесійно вийшли до місцевого цвинтаря, де усі присутні вшанували полеглих в роки Першої Світової війни.

«Жоден сум за загиблими не має значення, якщо він не викликає бажання зробити все можливе, щоб подібне не повторилось, що стало причиною багатьох смертей. Політичні рішення сильних цього світу визначають майбутнє. Сьогодні наші думки і наша свідомість, повинна бути закликом до миру», - наголосив у своєму виступі куратор Тірольського відділення «Австрійського Чорного Хреста» доктор Франс Бількфелльнер.

Увесь цвинтар вінчає прямокутна меморіальна колона, як символ тріумфу австро-угорських військ над росіянами. На чотирьох сторонах колони чотирма мовами - німецькою, угорською, українською і польською - написано посвяти полеглим воїнам.

Загалом на кладовищі села Глинськ Жовківського району спочивають 77 німецьких, 57 російських, 29 австро-угорських солдат, серед яких були українці, поляки і один угорець. В більшості їх імена невідомі.  Бій, який відбувся на околицях села Глинськ 21 червня 1915 року, дав змогу військам генерала Бом-Ермоллі звільнити Львів від російських військ. Поховання здійснені в липні 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ