Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Житомирщині за тиждень госпіталізовано двох людей із підозрою на ботулізм

За останній тиждень другу людину госпіталізовано із підозрою на ботулізм у Житомиській області. Мешканця одного із сіл Червонармійського району госпіталізовано в реаніаційне відділення Житомирської обласної клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського з підозрою на ботулізм. Хворий перебуває у важкому стані. Про це повідомила прес-служба Держсанепідстанції України

У вогнищі інекції триває санітарно-епідеміологічне розслідування. Причини та обставини виникнення захворювання з'ясовуються.

Нині під підозрою – консервоване домашнє сало. Клінічний матеріал хворого направлено на дослідження до ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанпідслужби України». Заключний діагноз буде встановлено після результатів лабораторних досліджень.

Раніше повідомлялося про жінку з Лугинського району Житомирської області, що потрапила у  лікарню із підозрою на ботулізм.

Нагадаємо, що найнебезпечніші харчі, що можуть містити ботулотоксин -  продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, оскільки в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим для профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100С° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину.

Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10С°.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ