Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Організаторам "бурштинового бізнесу" на Житомирщині загрожує до 3-х років ув'язнення

Група осіб налагодила схему злочинного збагачення шляхом незаконного видобутку бурштину на території Овруцького району Житомирської області. Тепер їм загрожує до 3-х років ув'язнення. Про це Гал-інфо повідомили у Департаменті захисту економіки Національної поліції України.

До складу групи входили громадяни з Житомирської та Рівненської областей 26-ти, 29-ти, 32-х років.

На початку цього року мешканець міста Олевськ вирішив організувати прибутковий бізнес – нелегальний видобуток бурштину. Для реалізації свого злочинного плану долучив мешканців Рівненщини. Вони займались безпосереднім підшукуванням старателів, закупівлею спецобладнання та підготовкою його до роботи, а також забезпечували транспортування копачів до місць видобування бурштину та охорону від небажаних візитерів у формі. 

Безпосереднім керівництвом та контролем за діяльністю зазначеної злочинної групи, а також розподілом грошей займався 29-річний мешканець Житомирської області.

Учасники ОЗГ різними методами намагалися замаскувати та приховати свою діяльність. Виїжджали на місця тільки вночі, у визначений час та працювали всього кілька годин.

Оперативники Управління захисту економіки спільно з прокуратурою встановили місця незаконного видобутку бурштину та осіб, які причетні до організації незаконного "бізнесу".

На момент появи поліцейських, видобування "сонячного каміння" було у розпалі.

У ході огляду місця події вилучено саморобні водонапірні помпи, пожежні рукави генератори та інше спеціальне обладнання, а також видобутий бурштин загальною вартістю понад чверть мільйона гривень.

Усім учасникам ОЗГ слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській області повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.2 ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування по даному кримінальному провадженню закінчено, а матеріали з обвинувальним висновком скеровано до суду. Членам організованого злочинного угрупування загрожує покарання у вигляді штрафу від 6,8 тисяч до 11,9 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 3-х років, або позбавлення волі на той самий строк.

На даний час забезпечено відшкодування завданих збитків у розмірі понад 600 тисяч гривень.

Тим часом працівники Управління захисту економіки (УЗЕ) в Житомирській області продовжують проводити посилені заходи з протидії незаконній розробці і використанню надр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ