Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАБУ показало Генпрокуратурі документи про законність своїх дій

У ГПУ заявляють, що провели виїмку документів в НАБУ. Про це на своїй сторінці Facebook повідомила речник Генпрокурора Лариса Сарган.

"Генеральна прокуратура України розслідує факт незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ. З метою відшукання та вилучення документів, які дозволять встановити винних осіб, ГПУ проведено виїмку документів", - написала вона.

"Проводяться необхідні слідчі дії", - додала Сарган.

Водночас, як відомо "Українській правді" з джерел у НАБУ, слідчим добровільно були надані копії документів у справі, які свідчать, що дії НАБУ є законними.

За інформацією УП, йдеться про прослуховування фігурантів справи, пов'язаної з співробітником органів прокуратури.

У НАБУ наголосили, що згідно з діючим законодавством, Агентство не має повноважень для здійснення автономного прослуховування і користується потужностями СБУ, відтак факти, наведені як підстави для обшуку, рівно як і відомості, внесені до ЄРДР в рамках даного провадження, не відповідають дійсності.

"Показово, що дане провадження було розпочато у квітні, одразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення у публічній площині питання про надання Бюро прав для автономного прослуховування", - зазначив директор НАБУ Артем Ситник.

"Три місяці справа "пролежала на полиці", і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено та винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли до Національного бюро з обшуком. І ще один цікавий момент – стаття, за якою кваліфіковане дане кримінальне провадження, не відноситься до компетенції підрозділу, очолюваного паном Сусом", - зауважив він.

У НАБУ наголосили, що станом на 14:00 5 серпня дій, спрямованих на вилучення документів чи обшук в кабінетах співробітників або інших приміщеннях Бюро, з боку працівників ГПУ не вчинялося.

"На час проведення обшуку з метою уникнення можливих провокацій для забезпечення правопорядку у будівлі було задіяно групу спецназу НАБУ.  Інформація, розповсюджена у деяких ЗМІ, що на території НАБУ нібито перебуває спецпідрозділ СБУ "Альфа", не відповідає дійсності", - додали в НАБУ.

Як відомо, у п'ятницю до будівлі Національного антикорупційного бюро, що по вул. В. Сурикова, 3, м. Київ, прибула слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України з наміром провести обшук.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ