Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

НАБУ звинуватило Національну академію аграрних наук у розтраті державних земель

Завдяки розслідуванням детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у сфері агропромислового комплексу (далі – АПК) ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація» відшкодовано близько 70 млн грн. Про це повідомили в НАБУ.

Корупція в галузі АПК – це переважно махінації із землею та розтрата коштів і майна державних підприємств. Наразі НАБУ розслідує незаконні оборудки щодо майже 8 тис. га земель сільськогосподарського призначення, власником яких є держава. За попередніми оцінками, розмір збитків від корупційних схем, викритих детективами НАБУ в агропромисловому комплексі, перевищує 2 млрд грн.

Прикладом масштабної корупції можуть бути незаконні дії президії Національної академії аграрних наук (далі – НААН). У 2008–2016 роках вона ініціювала ухвалення низки рішень, відповідно до яких 100 га державних земель перейшли у приватну власність. Таким чином, за версією слідства, президія НААН формально «задовольняла конституційні права громадян», а насправді вчинила злочин, яким завдала державі близько 1 млрд грн збитків.

Інша схема, до якої вдаються корупціонери, полягає у розтраті коштів та майна підприємств за участю компаній-посередників, яким продукція збувається за зниженими цінами, а вони, в свою чергу, перепродають її за ринковими. Внаслідок цього прибутки осідають на рахунках посередників, які іноді є підконтрольними керівникам держпідприємств. Так, наприклад, були завдані збитки ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація». За даними фактами детективи Національного бюро розслідували щонайменше п’ять кримінальних проваджень. Дві справи вже передано до суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ