Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Нафтогаз" і "Газпром" домовилися про відтермінування боргу

НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" домовилися про відтермінування у сплаті Україною газового боргу в 1,3 мільярда доларів.

Як пише "Коммерсантъ-Україна" з посиланням на джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, минулого тижня "Газпром" і "Нафтогаз" за підсумками переговорів у Москві все-таки підписали акт прийому-здачі газу за жовтень, що став предметом конфлікту в останній тиждень. Як відомо, "Нафтогаз" намагався переконати Газпром в тому, що значна частина з поставлених у жовтні в Україну 3,2 мільярда кубометрів палива належить Ostchem Дмитра Фірташа. Однак "Нафтогаз" визнав купівлю 1,4 мільярда кубометрів газу в жовтні, а його загальний борг перед Газпромом зріс до 1,3 мільярда доларів.

У Міненерго повідомили, що до кінця року "Нафтогаз" не буде завантажувати газ до українських ПСГ за свій рахунок, це головний позитивний підсумок переговорів. Закупівлі з труби будуть продовжуватися в обсязі 100-110 мільйонів кубометрів на добу при нинішній погоді. Окрім того, є домовленість про певне відтермінування з боку Газпрому сплати боргу в розмірі 1,3 мільярда доларів. Джерело в "Газпромі" підтвердило, що переговори про відтермінування велися, але документи не підписано. Умови можливого відтермінування невідомі, раніше в "Газпромі" заявляли, що платіж за серпень нараховується 6% річних.

Нагадаємо, у середині листопада Україна офіційно відмовилася закуповувати російський газ до кінця року. Мова йшла про те, що НАК "Нафтогаз України" більше не планує у 2013 році закуповувати значні обсяги палива у "Газпрому", а буде використовувати газ, завантажений в підземні сховища (ПСГ). Глава російської монополії Олексій Міллер 29 жовтня пригрозив перевести Нафтогаз на передоплату через прострочення платежу за серпень.

"Нафтогаз", що відмовився на початку листопада від російського газу, відновив його купівлю і припинив відбір палива з підземних сховищ, розвіявши побоювання "Газпрому" з приводу надійності транзиту до Європи. Це стало частиною досягнутих минулого тижня домовленостей, за якими борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" погоджено на компромісному рівні 1,3 мільярда доларів, а щодо відтермінування його сплати почалися переговори. На думку експертів, угода була б неможливою без політичні домовленості Москви і Києва про інтеграцію України.

До кінця минулого тижня "Нафтогаз", згідно з п'ятничною заявою голови російської компанії Олексія Міллера, перестав вибирати газ із ПСГ і відновив його придбання у "Газпрому". Її було зроблено після телефонної розмови прем'єр-міністра Миколи Азарова і його російського колеги Дмитра Медвєдєва, за підсумками якої сторони домовилися "зробити все необхідне, щоб забезпечити безперебійне постачання газу європейським споживачам". Діалог продовжиться 20 листопада у Санкт-Петербурзі, де буде обговорюватися відновлення обсягів товарообігу між двома країнами.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ