Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАМ і Радіокомітет знову виступили проти квот на україномовну музику на радіо

НАМ і Радіокомітет знову виступили проти квот на україномовну музику на радіо. Про це йдеться в черговому зверненні поширеному прес-службою Незалежної асоціації телерадіомовників.

"Представники українських радіостанцій звертаються до керівників депутатських фракцій та груп з вимогою направити на доопрацювання законопроекти, якими передбачається запровадження квот на україномовні пісні в радіоефірі («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», №3822 від 27.01.2016, та «Про внесення змін до деяких законів України (щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій)», №3822-1 від 25.05.2016).

На жаль, останнім часом спостерігається тенденція, за якої кожна наступна редакція цих законопроектів (як доопрацьована, так і альтернативна), містить принципово нові положення, які не пропонувались під час попередніх обговорень, та які за своєю суттю є додатковим навантаженням на галузь. При цьому абсолютною несподіванкою для галузі кожного разу стає не лише зміст таких нових ініціатив, але і сам факт їх подання та час розгляду.

Так, наприклад, доопрацьована редакція проекту №3822 була внесена на розгляд парламентського Комітету з свободи слова та інформаційної політики з голосу в розділі «Різне». Про це вочевидь були попереджені прихильники законопроекту, оскільки вони всі були присутні на засіданні. Представники галузі дізнались про намір комітету розглянути цей проект лише тоді, коли голова комітету Вікторія Сюмар запропонувала винести його на порядок денний, тобто за кілька хвилин до початку розгляду цього питання. Вони не лише не мали можливості підготуватися до засідання комітету, але й не отримали можливості висловитися і попросити народних депутатів відкласти розгляд цього питання та заслухати всі зацікавлені сторони, оскільки їм просто не надали слово. І вже наступного дня проект був внесений до порядку денного парламенту. При цьому, доопрацьована редакція містить єдину «поступку» індустрії - зменшення квоти з 37,5 до 35 відсотків, тобто на 2,5 відсотки.

Так само і альтернативний проект №3822-1, який, хоча і розроблений за участю членів профільного для нашої галузі парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, враховує лише окремі напрацювання робочої групи. Переважно це - пропозиції членів комітету, які не вплинули на зміст та якість проекту. Натомість без жодних пояснень з боку авторів альтернативного проекту введено кілька, як мінімум дискусійних новацій. Так, було скорочено перехідний період з двох років до одного, хоча представники радіо неодноразово наголошували, що за такий короткий час база пісень національних виконавців не встигне істотно поповнитись україномовними піснями.

Ще один прикрий приклад усунення індустрії від обговорення нових положень до їхнього розгляду парламентом, є включення до альтернативного проекту положень, що регулюють не лише мову музичних творів, але і мову, яку використовують ведучі, диктори інформаційних, інформаційно-аналітичних та розважальних радіопередач, а також - вимоги щодо озвучення державною мовою телевізійних передач. Ця новела в проекті покладає на індустрію додаткову квоту, яка складає 50 відсотків мови радіоведучих і 50 відсотків національного телевізійного аудіовізуального продукту, тоді як телевізійна індустрія взагалі не була залучена до обговорення цих законодавчих ініціатив. Таке ігнорування думки галузі з боку представників профільного комітету, на нашу думку, є неприпустимим.

У зв’язку з викладеним вище, ми просимо повернути обидва законопроекти на розгляд профільного комітету з тим, щоб відповідно до регламенту надати представникам як радіо, такі і телевізійної галузі можливість дослідити нові положення цих проектів, оцінити їх імовірний вплив на галузь і викласти свої зауваження на засіданні комітету. 

Міжгалузеве об'єднання "Радіокомітет", - зокрема зазначено в зверненні.

"Радіокомітет" це міжгалузеве об'єднання, до якого входить медіагрупа ТАВР, «Український медіа холдинг», Business Radio Group, «Люкс» та мережеві рекламні агенції – Publicis Groupe, ADV Group, Group M, UMG та Radio Expert .

Радіокомітет і НАМ нещодавно поширювали звернення в якому українські артисти ніби то виступили проти квот для пісень українською мовою.

Українських виконавців ввели в оману про закон щодо квот

Також вияснилося, що деякі артисти які опинилися в цьому списку нічого не знали про свою підтримку ініціативи Радіокомітету.

Джамала не підписувала листа поширеного Незалежною асоціацією телерадіомовників

Лідера «Бумбоксу» обманом підбурили виступити проти квот для української пісні

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ