Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Нардеп Михайло Хміль виступає за ліквідацію «ручного» Держказначейства

Депутат Верховної Ради Михайло Хміль поставив під сумнів доцільність функіонування в Україні Державної казначейської служби, яка перетворилася на ручний механізм керування державними коштами. Про це нардеп сказав в ефірі одного з львівських телеканалів. Провідомила прес-служба нардепа.

«Прикро, але Держказначейство, яке має займатися акумулюванням та перерахуванням державних коштів, стало репресивним органом. Ситуація, коли з політичної чи суто меркантильної волі керівників держави, надходження коштів до місцевих бюджетів зводиться до банального «хочу дам» - «хочу не дам», є не лише абсурдною, але й загрозливою, - сказав Михайло Хміль.

Народний депутат України наголосив, що через «ручне» регулювання Державного казначейства, блокування надходження субвенцій та дотацій з Києва, у Львові та області паралізованими можуть стати цілі господарські підрозділи.

- Станом на сьогодні, Київ заборгував місцевому бюджету Львова більше 27 мільйонів гривень. В області ця сума сягає 200 мільйонів. До січня,цифра по Львову може зрости до 44 мільйонів. Тому, як би ми не критикували виконавчу владу міста чи міських депутатів, вони у блокаді, бо Державна казначейська служба України не виконує платіжних зобов’язань розпорядників та одержувачів державнихкоштів, - каже народний обранець.

Зі слів Михайла Хміля, «гроші не перераховують на поточний ремонт житлового фонду та доріг, не покривається різниця у тарифах, компенсація за проїзд пільгових категорій громадян. Також відсутні кошти на потреби управління охорони здоров’я, управління освіти, управління культури та інші сфери життя міста. Під питанням може стати зарплата людей, роботаяких, чітко регламентується, так званими, «захищеними статтями видатків» Державного бюджету України».

- Вже нині є сигнали затримки із виплатою зароблених грошей вчителям, лікарям, працівникам комунальних підрозділів Львова. А що буде завтра – важко спрогнозувати, - сказав Хміль. – Щоби надалі ситуація не повторювалася, Верховна Рада має розширити повноваження органів місцевого саморядування. Більша частина сплачених надходжень повинна залишатися у місцевих скарбницях. Відповідний закон фракція «Батьківщини» ініціюватиме як один з першочергових.

- Повірте, Львів заробляє на себе і не має надалі чекати подачок з Києва, - наголосив народний депутат України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ