Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

«Наш край» наполягає на скасуванні законів, що дозволяють колекторам вибивати з населення борги за комуналку

Парламент має скасувати закон про приватних судових виконавців через небезпеку розширення повноважень колекторів, коли в людей за невеликі комунальні борги забиратимуть квартири, гаражі та автомобілі. Про це заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак, повідомила прес-служба партії.

«Верховна Рада має проголосувати за скасування закону про приватних судових виконавців. За нинішніх обставин законом можуть скористатися колектори, які навіть за невеликі комунальні борги забиратимуть квартири, гаражі, автомобілі у людей», – наголосив Олександр Мазурчак.

Він зазначив, що протягом останнього часу різко зросли тарифи на комунальні послуги. «За оцінками експертів, найближчим часом це призведе до значного збільшення боргів людей. Схоже на те, що влада хоче дозволити колекторам під виглядом приватних судових виконавців забирати житло за борги», – повідомив він.

Співголова партії «Наш край» нагадав, що в Україні вже є прецедент, коли нещодавно у Луцьку квартиру боржника виставили на продаж та продали задешево. Корумповані судова та правоохоронна системи нададуть приватним судовим виконавцям необмежені можливості, що призведе до зловживань під час виконання судових рішень.

«Відповідно до закону, який президент днями підписав, приватні судові виконавці матимуть практично такі ж повноваження, як і державні, та користуються таким самим імунітетом під час виконання своїх обов’язків. Це неодмінно призведе до зловживання повноваженнями та застосування незаконних засобів впливу на людей, в тому числі і в досудовому порядку», – наголосив він.

Він переконаний, що спочатку необхідно провести ґрунтовну реформу судової та правоохоронної систем, викорінити корупцію і хабарництво, а вже потім давати приватним особам право виконувати судові рішення. «Інакше Україна ризикує перетворитися на «дикий захід», де головним суддею був Кольт 45 калібру», – підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, 2 липня президент підписав закони «Про виконавче провадження» та «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів». Закони передбачають впровадження змішаної системи виконання судових рішень шляхом модернізації служби державних виконавців та запровадження інституту приватних виконавців, який є новелою в українському законодавстві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ