Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

“Наш край” вимагає негайного перегляду закону про облік компослуг

Верховна Рада має негайно внести зміни до ухваленого на користь монополістів закону про комерційний облік комунальних послуг, який змушує людей сплачувати ще більше за облік опалення та спожитої води. Про заявив співголова “Нашого краю” Олександр Мазурчак.

За словами Олександра Мазурчака, новим законом влада вирішила підтримати монополістів – постачальників послуг.

“Влада придумала новий спосіб витягнути ще більше грошей з кишень українців та віддати їх постачальникам послуг. Відтепер кожен будинок має бути обладнано головними лічильниками на тепло і воду, а всі витрати на їхні встановлення, облік та повірку лягають на плечі споживачів. Свої ганебні антисоціальні рішення уряд прикриває європейським досвідом та стандартами. Закон потребує негайних змін, спрямованих на захист людей”, – повідомив Олександр Мазурчак.

Співголова партії “Наш край” відзначив, що перехідними положеннями закону операторів зовнішніх інженерних мереж зобов’язали встановити головні лічильники на тепло протягом року та на воду протягом двох, проте не визначено чітко, за чий рахунок вони мають це зробити.

“Навіть цю норму, спрямовану на захист людей, прописано двозначно, що може дозволити постачальникам послуг перекласти їхню оплату на людей. Безумовно, вона теж має бути зміненою – слід вказати, що ці лічильники оператори мереж встановлюють за власний рахунок”, – заявив Олександр Мазурчак.

Він наголосив, що окрім обов’язкового встановленням головних лічильників, закон запроваджує нові норми щодо обліку послуг.

“Так, рахунок за спожиту гарячу та питну воду буде залежати від сукупних показників квартирних лічильників та показників головного лічильника, а різниця розподілятиметься на всіх споживачів. З опаленням ще жорсткіше: наявність лічильника тепла у споживача буде братись до уваги лише у тому випадку, якщо 50% споживачів у будинку встановлять такі прибори обліку. В усіх інших випадках спожите тепло, обліковане будинковим лічильником, буде розподілене на всіх”, – додав Олександр Мазурчак.

Він відзначив, що ухвалений парламентом закон порушує Конституцію.

“Стаття 22 Конституції не дозволяє звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод під час прийняття нових законів”, – повідомив він.

Партія «Наш край» наполягає на негайному доопрацюванні закону та прийнятті відповідних поправок, спрямованих на захист людей.

“Пріоритет в обліку послуг має надаватися індивідуальним лічильникам. Окрім того, усі витрати на встановлення, обслуговування, ремонт та заміну засобів обліку комунальних послуг має нести постачальник. Люди не мають платити за лічильники”, – підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, 22 червня Верховна Рада ухвалила закон “Про комерційний облік комунальних послуг”, яким передбачено обов’язкове обладнання всіх будівель, які приєднані до зовнішніх теплових мереж, зовнішніх мереж гарячого водопостачання, зовнішніх водопровідних мереж будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії і води. Також закон визначає, що всі витрати на встановлення будинкових вузлів обліку спожитого тепла та води перекладаються на споживачів. Для набуття чинності закон має бути підписаний Президентом України та опублікований.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ