Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

«Наш край» вимагає від Ради скасувати дублювання функцій районів та об’єднаних громад

Для того щоб децентралізація була успішною, необхідно на законодавчому рівні розмежувати функції та бюджетування районів і об’єднаних територіальних громад. Про це заявив співголова Всеукраїнської партії «Наш край» Юрій Гранатуров.

Він наголосив, що сьогодні у процесі децентралізації склалася правова колізія, коли після створення ОТГ у сільській місцевості районні ради і райадміністрації опиняються у ситуації повної невизначеності – без ресурсів та з розмитими повноваженнями.

«Одна з головних функцій, яку виконують райради та райдержадміністрації, – це управління бюджетними коштами. Але, відповідно до закону, всі об’єднані громади у фінансовій частині отримують повноваження міст обласного значення, а це означає, що наявні райради та РДА будуть повністю дублювати функції ОТГ. Така ситуація створює ризики, що структури, які залишилися не у справах, намагатимуться втручатись у роботу ОТГ та всіляко заважати їм працювати. Якщо ми справді хочемо, щоб децентралізація була успішною, цю законодавчу колізію необхідно терміново врегулювати», – наголосив він.

На думку співголови партії «Наш край», прийняття законів «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус старости села, селища» та«Про добровільне приєднання територіальних громад» не вирішило проблем, що виникли.

«2014-2015 стали роками продуктивного старту реформи, і на початок 2017 року Україна має вже понад 350 ОТГ. Але створення громад – це не вся реформа. Не можна сьогодні зменшувати швидкість і відкладати це питання. Верховна Рада повинна нарешті почати працювати на благо людей, а не влаштовувати шоу, і найближчим часом врегулювати всі законодавчі діри. Якщо цього не буде зроблено, вся робота, виконана раніше, зійде нанівець», – резюмував співголова Юрій Гранатуров.

Згідно з рішенням ЦВК, 30 квітня 2017 року відбудуться перші вибори в 40 ОТГ. Зокрема, вибори пройдуть у Вінницькій, Волинській, Донецькій, Миколаївській, Запорізькій та ще 10 областях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ