Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Наступного року на Личаківському цвинтарі знову реставруватимуть надгробки

У Львові закінчився черговий етап реставрації об’єктів у межах українсько-польського проекту «Збереження спільної культурної спадщини». Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Цього року було відреставровано 6 надгробків на Личаківському цвинтарі. Це надгробки на могилах Ілларіона Еліясевича (заступника начальника Львівської пожежної охорони) на полі №15, родини Куриловичів (відома львівська родина, один з її членів був міським головою Львова, інший -- науковцем-математиком) на полі №4, Антона Шімзера (скульптора) на полі №11, Габріелі Запольської (письменниці й актриси) на полі №1, Ісидора Поланського на полі №4 та Едварда Вон Віліса на полі №12. «Сьогодні на Личаківському цвинтарі зустрілись українські та польські реставратори, щоб підсумувати цьогорічний сезон робіт. Цього року ми зробили 6 надгробків. Так, як завжди, спільно вибираємо польські, українські, вірменські надгробки, бо цвинтар є багатокультурним і з багатою історією Львова. Це є для нас дуже важливий чинник. Поза тим вибираємо надгробки за мистецьким критерієм: якщо це прекрасна річ, то напевно варто її реставрувати. Ми вже кілька разів зустрічалися під час проведення відбору цих робіт і дійшли до спільної думки, що проведені роботи є добрими, Гадаю, що це є черговий рік доброї співпраці. Проект фінансується Міністерством культури і національної спадщини Республіки Польща. Наступного року ми хочемо продовжувати таку роботу на Личаківському цвинтарі. Хочемо відреставрувати наступну групу надгробків, як і кожного року це буде 5 або 6 надгробків», - повідомив представник Міністерства культури та націонадбної спадщини Польщі Міхал Міхальські.

За час співпраці співпраці на Личаківському цвинтарі відреставрували 24 надгробки. «Слід подякувати передусім нашим реставраторам – польсько-українській групі. Вони виконали свою роботу дуже фахово, дуже добре. Сьогодні до нас приїхали представники Міністерства з Польщі, експерти в реставраторській справі. Вони оглянули відреставровані надгробки, і не мали зауважень. Все виконано бездоганно. Також хочу подякувати Міністерству культури Польщі, бо передусім вони фінансували усі роботи», - повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Попередньо робоча група вже визначила кілька надгробків, які будуть відреставровані наступного року, зокрема, запропоновано відреставрувати надгробки на могилах Ілларіона Свенціцького та Мечислава Потоцького.

Нагадаємо, у межах цього проекту відновлюють стінопис та вівтар «Голгофа» у Вірменській церкві.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ