Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Наступного тижня у Львові розпочнеться XI міжнародний фестиваль оперного мистецтва ім. Соломії Крушельницької

14 листопада у Львові відбудеться відкриття XI міжнародного фестивалю оперного мистецтва, присвяченого 135-літтю оперної співачки і патронеси Львівської національної опери Соломії Крушельницької. Про це „Гал-іnfо” повідомив директор фестивалю, Заслужений працівник культури України Тадей Едер.
За його словами, спочатку планувалося провести IV міжнародний конкурс оперного мистецтва ім. Соломії Крушельницької. „Проте були потрібні великі кошти на премії та гонорари, та цьогорічні вибори вичерпали всі матеріальні ресурси Міністерства культури. Тому, щоб не переривати традицію, ми вирішили провести фестиваль”, – сказав Едер.
За словами організаторів, у концерті братимуть участь провідні солісти, хор та симфонічний оркестр Львівської опери. Як повідомив художній керівник фестивалю, Заслужений діяч мистецтв України Михайло Дутчак, серед запрошених гостей фестивалю Мікі Морі (Японія), яка виступатиме у парі з Анною Максудовою (Донецьк), Льюіс Сантано (Іспанія), Лариса Зуєнко (Одеса), Катерина Стращенко (Київ) та інші.
Щоправда, Тадей Едер скаржиться на відсутність грошей, щоб провести захід на високому рівні. „Його орієнтовна вартість – 400 тисяч гривень. У нас продовжують ставити на оперній сцені естрадні концерти, та немає можливості провести міжнародний конкурс. Більше того, у нас навіть немає закону про культуру”, – наголошує Тадей Едер.
Фестиваль триватиме до 18 листопада, вшановуючи пам’ять Соломії Крушельницької, яка дебютувала у Львові 1893 року як оперна співачка. З 1988 року Львівський оперний театр проводить фестивалі, а з 1991 – конкурси оперного мистецтва ім. Соломії Крушельницької. Для популяризації її постаті театр зініціював встановлення її погруддя в музеї Міланського «Ла-Скала» (скульптор Скакун). Цьогоріч гості та відвідувачі фестивалю матимуть також змогу послухати голос співачки у записі зі сцени театру.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ