Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

НАТО та ЄС підписали декларацію про співпрацю і протидію "гібридним загрозам"

НАТО та ЄС перед самітом альянсу у п’ятницю підписали декларацію про співпрацю, в якій зобов’язались разом протистояти "гібридним загрозам" зі сходу та півдня.

"Сьогодні євроатлантичне співтовариство зіштовхнулось з безпрецедентними викликами, які йдуть зі сходу та півдня", - йдеться у заяві.

Документ підписали генсек НАТО Єнс Столтенберг та представники ЄС: голова Європейської Ради Дональд Туск та глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Для спільної протидії загрозам ЄС та НАТО обіцяють "посилити здатність відповідати на гібридні загрози". Вони планують обмінюватись інформацією, координувати дії у сфері кібербезпеки та в операціях у Середземному морі у процесі боротьби з нелегальною імміграцією.

Крім того, НАТО та ЄС зобов’язались скоординовано підтримувати військову промисловість і проводити спільні навчання, у тому числі з протидії "гібридним загрозам".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що ЄС та НАТО займають єдину позицію стосовно Росії: ЄС запровадив санкції, а НАТО дає військову відповідь на те, що альянс розглядає як потенційну військову загрозу.

Термін "гібридний" почали активно вживати після анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі, позначаючи агресивні дії Росії, які, на думку альянсу, вона чинить проти України, не визнаючи військової інтервенції.

На саміті НАТО у Варшаві 8-9 липня оголосять про розміщення невеликих контингентів союзників у прикордонних з Росією Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ