Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Нацбанк: інформація про друк фальшивих гривень у «ДНР» – провокація

Останнім часом у ЗМІ з’явилася інформація про те, що на базі одного з поліграфічних підприємств міста Донецька представники так званої ДНР планують організувати виготовлення підроблених банкнот національної валюти України – гривні. Національний банк України заявляє, що зазначена інформація має відверто провокаційний характер з метою дестабілізувати фінансову систему України та підірвати довіру населення України до національної валюти, завдати шкоди іміджу центрального банку держави, повідомили у Нацбанку.

У Нацбанку також офіційно заявили, що згідно із законодавством України Національний банк України монопольно здійснює емісію національної валюти України та організує готівковий грошовий обіг.

Згідно із Законом України "Про Національний банк України" випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняються. Виготовлення з метою введення в обіг або введення в обіг підроблених грошових знаків тягне за собою відповідальність відповідно до законодавства України.

Що стосується української гривні, то вона має високий рівень захисту від підробок, оскільки Національний банк України використовує сучасні технології для виготовлення грошових знаків.

Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дозволяють гарантовано виявляти підроблені грошові знаки як під час автоматизованого  оброблення готівки з використанням спеціального обладнання, так і при уважному візуальному контролі без застосування спеціальних детекторів.

Разом з тим зазначаємо, що ситуація з підробленими банкнотами національної валюти контрольована і не має загрозливого характеру.

Так за підсумками 2013 року на 1 млн. шт. справжніх банкнот гривні припадало приблизно 3,5 шт. підроблених банкнот (у 2012 році – 4,1 шт., у 2011 році – 3,4 шт.).

Для порівняння: у країнах Європейського Союзу, згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Європейського центрального банку (www.ecb.int), за підсумками 2013 року на 1 млн. шт. справжніх банкнот євро припадало приблизно 43 шт. підроблених (у 2012 році – 35 шт., у 2011 році – 46 шт.).

У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот громадяни повинні звертатися в будь-який банк для подальшого проведення досліджень відповідним територіальним управлінням Національного банку України. За результатами цих досліджень, які здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості.

У подальшому всі вилучені з обігу підроблені гроші в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам Міністерства внутрішніх справ України для проведення відповідних розслідувань.

Детальний опис усіх видів банкнот національної валюти, що перебувають в обігу, їх елементів захисту розміщений на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ