Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Національна рада провела моніторинг мови ведення передач на телебаченні

Національна рада провела моніторинг щодо мови ведення передач на телебаченні. Про це повідомлено на сайті Нацради.

У період із 12 по 27 лютого Національна рада провела моніторинг 30 українських телеканалів стосовно обсягу мовлення українською. 13 із досліджених каналів виконують вимоги щодо квоти державної мови, передбачені законопроектом № 5313, який 16 березня був ухвалений Парламентом у першому читанні за основу. 

Моніторилися загальнонаціональні телеканали, які здійснюють мовлення в аналоговому та цифровому (у загальнонаціональних мультиплексах) форматах; інформаційні канали, які мовлять на супутнику.

Результати опрацьовувалися на підставі двох діб моніторингу, пріоритетна вибірка – будній і вихідний дні. Тож підсумки зведено як середній показник за дві доби.

Під час моніторингу встановлено, що головною особливістю мовної ідентифікації програм українського телебачення є двомовні передачі. Їх частка становить близько 13% усіх передач на телебаченні. На окремих телеканалах вона сягає 80% («ТЕТ» - 77% і «Україна» 50% від усіх передач без урахування фільмів та комерційної інформації, «News One» - 43% усієї програми).

У таблиці наведено результати моніторингу щодо частки мовлення державною мовою від загального обсягу мовлення, де враховані усі категорії передач -  фільми, передачі, комерційна інформація тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ