Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Нацполіція затримала псевдоактивістів, які вимагали хабарі у забудовників

Працівники Нацполіції задокументували факти системного вимагання від забудовників коштів за не перешкоджання їх законній діяльності. В одного із них вимагали та одержали 200 тисяч доларів США, - Департамент захисту економіки Національної поліції України.

Група осіб позиціонувала себе як представники громадської організації, що відстоює начебто інтереси мешканців. Алгоритм дій був досить простим. Вони обирали об’єкт забудови на території Києва й області та влаштовували протестні акції.

В подальшому, у приватній розмові з власником комерційної структури зловмисники висували єдину вимогу: підприємець сплачує їм кошти, а вони, в свою чергу, припиняють чинити будь-які перешкоди. У разі відмови зловмисники збирали групу громадян для протесту, які називали себе мешканцями певного району. За потреби – влаштовували навіть сутички. Крім того, надсилали запити до всіх державних інстанцій та позивалися до суду про незаконність будівництва. Насправді ж компанія мала весь пакет дозвільних документів. Вищевказані протиправні дії не припинялися, поки фігуранти справи не отримували визначені ними суми коштів.

В межах провадження оперативники Департаменту захисту економіки та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за процесуального керівництва ГПУ встановили всіх організаторів та учасників злочинної групи. Ними виявилися мешканці столичного регіону. Поліцейські задокументували і факт вимагання та одержання від одного з забудовників 200 тисяч доларів США.

25 жовтня працівники Департаменту, ГСУ Нацполіції за участю спецпідрозділу КОРД затримали учасників злочинної схеми під час одержання від забудовника 200 тисяч доларів США.

Поліцейськими проведено ряд санкціонованих обшуків, в ході чого вилучено грошові кошти, зброю, печатки, «чорнові» записи.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про затримання фігурантів у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Проводяться необхідні слідчі дії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ