Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацрада перевірить NewsOne через фейковий сюжет про слухання в Конгресі США

16 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne через показ ним фейкового сюжету про слухання комітету з фінансових питань Конгресу США щодо корупції в Національному банку України. Про це повідомив Детектор Медіа.

Нацрада за своїм зверненням уже отримала висновок Незалежної медійної ради, яка виявила в діях телеканалу NewsOne порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подання інформації, відображених у статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», а також у редакційному статуті телеканалу.

Нацрада також вбачає в діях NewsOne ознаки порушення пунктів а) і в) частини 1 статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення» - тобто поширення необ’єктивної інформації в телевізійному ефірі. Саме з приводу дотримання телеканалом цих норм буде проводитися перевірка.

Нагадаємо, 25 вересня 2017 року телеканал NewsOne виконав пряме включення з-під будівлі Капітолію, у якій засідає Конгрес США. Сюжет анонсувався таким чином: «Комітет з фінансових питань США розглядатиме проблему корупції в НБУ». У рамках сюжету було сказано, що участь у засіданні взяли народний депутат України Сергій Тарута та колишній співробітник НБУ Олександр Завадецький.

Водночас за декілька днів вийшла публікація на сайті видання The Weekly Standard. Із неї слідувало, що насправді цей захід лише відбувався у приміщенні Конгресу США і не мав жодного стосунку до засідань комітету з фінансових питань Конгресу США. На «засіданні» не був присутнім жоден нинішній конгресмен, приміщення, в якому воно відбувалося, було напівпідвальним; натомість для надання легітимності там були колишній конгресмен, нині зареєстрований як лобіст, Конні Мак IV, а також колишній голова ЦРУ Джеймс Вулсі.

Незалежна медійна рада розглянула цей сюжет NewsOne і 6 листопада дійшла висновку про порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подання інформації, відображених у статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», а також у редакційному статуті телеканалу.

Детектор Медіа

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ