Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацрада представила результати впровадження мовних квот на радіо

19 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення представила результати дотримання радіостанціями запроваджених торік квот пісень та ведення передач українською мовою.

Проведені Національною радою у період із січня по липень цього року шість хвиль моніторингів засвідчили, що фактично всі радіостанції – загальнонаціональні, регіональні та місцеві – виконують закон про квоти української мови.

За словами голови Національної ради Юрія Артеменка, виконання вимог закону мовниками є результатом жорсткої принципової позиції регулятора щодо кожного порушення.

“Незважаючи на обмежені ресурси, в тому числі в регіонах, Національна рада здійснює ефективний нагляд за дотриманням закону. Ми не йдемо на компроміси в жодному випадку правопорушення, навіть коли йдеться про недовиконання квоти на 0,1%. Саме це і дозволило нам забезпечити виконання закону всіма ліцензіатами. Кожне порушення – це, скоріше, виняток із правила, який обумовлений здебільшого технічними причинами”, – сказав Юрій Артеменко.

Голова Національної ради підкреслив, що суми штрафів за невиконання квот є суттєвими, що змушує радіомовників перевиконувати вимоги закону.

“За останні півроку ми зафіксували лише 15 порушень закону, через що нарахували штрафів на загальну суму 634 тис. грн. З огляду на те, що штраф за невиконання квот становить 5% суми ліцензійного збору, радіостанції намагаються перевиконувати квоти, щоб випадково не порушити закон”, – пояснив Юрій Артеменко.

За інформацією члена Національної ради Сергія Костинського, в середньому загальнонаціональні радіостанції перевищують квоту щодо трансляції україномовних пісень на 7%, а щодо ведення передач державною мовою – на 30%.

Регіональні та місцеві мовники більш потужно перевиконують вимоги закону, ніж загальнонаціональні радіостанції. Квота українських пісень більша за встановлений мінімум на 20%, частка ведення передач державною мовою – на 38%.

“Можемо очікувати, що 8 листопада, коли квота пісень українською мовою згідно із законом збільшиться до 30%, середній показник на загальнонаціональних радіостанціях щодо українських пісень фактично зросте до 35 – 40%, – розповів Сергій Костинський. – Також прогнозуємо, що на обласному рівні середні показники стосовно пісень і мови ведення передач, які на разі становлять відповідно 45% і 88%, також зростуть, перш за все, завдяки місцевим і регіональним радіостанціям, що працюють на півдні, сході та в центрі України. Ми очікуємо, що наступного року вони вийдуть у середньому на 45% пісень українською мовою”.

Нині всі радіостанції дотримуються вимог закону, згідно з якими частка україномовних пісень в ефірі має становити не менше як 25%, а частка ведення передач – 50%. Тож, як свідчать дані моніторингів, для радіомовників не буде проблематичним підвищення цих квот із 8 листопада 2017 року, коли в ефірі частка пісень українською мовою має збільшитися до 30%, а мови ведення програм і передач – до 55%.
У період з 8 листопада 2016 року по 30 серпня 2017 року Національна рада застосувала санкцію за невиконання мовних квот до 15 ліцензіатів, з яких 2 мовники – загальнонаціональні. Штраф у розмірі 5% суми ліцензійного збору, який передбачено відповідними законодавчими нормами, регуляторний орган наклав на загальну суму 633 998, 31 грн.

Довідково: 8 листопада 2016 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій». У перший рік його дії загальний обсяг пісень державною мовою, у тому числі з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00, має становити не менше ніж 25%, а обсяг ведення передач українською мовою – не менше ніж 50%. З 08.11.2017 ці показники становитимуть відповідно 30% і 55%, а з 08.11.2018 – 35% і 60%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ