Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацрада виставляє на конкурс 15 ФМ-частот для місцевого мовлення

19 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на 15 ФМ-частот у 8 областях України для розвитку місцевого мовлення.

На конкурс буде виставлено частоти, зокрема, у Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях. Обсяг мовлення на всіх частотах – 24 години на добу.

Конкурсні умови передбачають, що в загальному обсязі власного мовлення не менше 15% мають становити інформаційні передачі місцевої тематики, дозволяється ретрансляція виключно програм суспільного мовлення.

Член Нацради Олег Черниш запропонував не виставляти таких конкурсних умов, щоб не обмежувати Національну суспільну телерадіокомпанію України, яка, на його думку, не зможе взяти участь у конкурсі з такими умовами.

Йому відповів член Нацради Сергій Костинський: «Цього року ми замовили й отримали велику кількість частот. Це третій конкурс щодо розвитку місцевого мовлення, на конкурс виставлено частоти, які замовлялися місцевими компаніями. Чому проводимо місцевий – щоб місцеві компанії конкурували між собою, а не із загальнонаціональними мовниками. Саме для цього ми вводимо додаткові умови. Обмежень для суспільного мовника немає, оскільки НСТУ має регіональні філії. На попередньому конкурсі для місцевого мовлення “Українське радіо” отримало дві частоти, ліцензія передбачає, що певну частку часу буде транслюватися місцева філія. Під ці умови конкурсу НСТУ підходить, ми її не обмежуємо жодним чином».

Олег Черниш саркастично запропонував додати до конкурсних умов частку джазової чи класичної музики, натякаючи на наміри деяких членів Нацради провести конкурс радіостанцій такого формату на частоти в Києві й інших великих містах. Його ремарку парирував голова Нацради Юрій Артеменко, запропонував вписати в конкурсні умови ретрансляцію виключно програм «1+1» (Олег Черниш до приходу в Нацраду працював у групі «1+1 медіа»).

З подальшої дискусії стало зрозуміло, що на закритих погоджувальних Нацрадах члени Нацради вже дискутували з приводу конкурсних умов, а пан Черниш пропонував прописати більшу частку місцевих програм. «30% місцевих новин, про які ми з тобою дискутували, - це завелика частка, ми розрахували, що посильною ношею є 15%», - сказав пан Артеменко. Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко зауважив: якщо конкурсант запропонує більшу частку місцевих новин – це буде додатковою перевагою в конкурсі.

Зрештою, члени Нацради одноголосно затвердили конкурсні умови та вирішили проводити конкурс.

Оголошення про конкурс буде оприлюднено найближчим часом у газеті «Голос України», де буде вказано строки проведення конкурсу.

Детектор медіа
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ