Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Найбільш чутливими до чадного газу є діти, вагітні жінки, люди, які мають хронічні захворювання

Чадний газ, потрапляючи у кров, витісняє молекули кисню, які необхідні для нормальної роботи людського організму. Відтак, настає отруєння, яке, в залежності від концентрації чадного газу, може призвести до важких уражень та захворювань, а іноді – й до смерті. Найбільш чутливими до чадного газу є діти, вагітні та люди, які мають хронічні захворювання, наголосив під час брифінгу завідувач підстанцією № 2 швидкої медичної допомоги у Львові Олег Фогт. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Чадний газ має високу спорідненість з гемоглобіном крові, і потрапляючи в організм, він витісняє молекули кисню з гемоглобіну і утворює таку сполуку, як карбоксигемоглобін. Карбоксигемоглобін викликає гіпоксію – недостатність кисню для нормальної роботи органів – головного мозку, серцево-судинної системи. Люди, які хворіють хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, дихальних шляхів тощо, діти, вагітні жінки  дуже часто є найбільш чутливі до ураження чадним газом.

Є легкі, середні і важкі ступені ураження. Легкі ураження – це так звані загальні неврологічні розлади, які характеризуються запамороченням, відчуттям жару, почервонінням шкірних покривів. Якщо більше 30% карб оксигемоглобіну у крові – це вже досить важке отруєння, після чого на фоні повного здоров’я настає втрата свідомості. Якщо в цей час людину не винести з  приміщення, то розвивається важке ураження, яке призводить до смерті.

Варто знати, що коли є важка ступінь з втратою свідомості, то після проходження курсу лікування, у людини можуть розвиватися також важкі наслідки: поліневрити, токсичні ураження шкіри, гіпоксичні ураження центральної нервової системи, які можуть проявлятися відмиранням навіть деяких ділянок головного мозку.

Тому основне правило при виявленні таких  токсичних уражень у людей – негайно провітрити приміщення і одразу викликати екстрену медичну допомогу, яка, ставлячи діагноз, одразу повідомляє газову службу», - розповів завідувач підстанцією № 2 швидкої медичної допомоги у Львові Олег Фогт.

Важливо пам’ятати, що діти значно чутливіші до концентрації чадного газу. Так, концентрація 5 % карбоксу для дитини є смертельно небезпечною, тоді як для дорослої людини – до 20% (до прикладу – викурена цигарка становить 8% карбоксу).

«Безпричинне погіршення стану дитини – якщо дитина в’яла, капризна, постійно плаче  і хоче спати на фоні повного здоров’ я, може бути блювота – то це перші головні ознаки отруєння якщо є відповідні для нього умови. Головна помилка батьків – відносити дитину в іншу кімнату і класти спати, коли вона отруєна. Бо вже коли дійсно виявляють, що там є велика доза карбоксу, тоді вже починається боротьба за життя дитини». – наголошує Олег Фогт і додає, що там, де є діти, завжди має бути свіже повітря!

Нагадаємо, під час усіх нещасних випадках, пов’язаних із використанням газу (вибух, пожежа, отруєння), слід зателефонувати в одну з міських служб: швидку допомогу — 103, пожежну — 101, газову — 104, поліцію — 102. Будь-яка з цих служб повідомить решту і вони прибудуть на місце події.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ