Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Найдорожчу картину да Вінчі виставлять в Луврі Абу-Дабі

Картина Леонардо да Вінчі "Спаситель світу", яку минулого місяця продали з аукціону за рекордні 450 млн доларів, виставлять в Луврі Абу-Дабі, - BBC Україна.

Музей, який відкрився в листопаді цього року, анонсував показ картини, якій близько 500 років, у Twitter трьома мовами - арабською, англійською і французькою.

Таємниця придбання картини при цьому так і залишилася нерозкритою. Досі не зрозуміло, хто придбав шедевр Леонардо на торгах Christie's в Нью-Йорку. Попереднім власником картини був сімейний траст російського бізнесмена Дмитра Риболовлєва.

Покупець брав участь в аукціоні у телефонному режимі й вважав за краще зберегти анонімність. Торги тривали 20 хвилин, стартова ставка була 100 млн доларів.

За інформацією New York Times, рекордну суму за шедевр да Вінчі заплатив саудівський принц Бадер бін Абдулла бін Мухаммед бін Фархан аль-Сауд. Як пише видання, він друг і бізнес-партнер наслідного принца Мухаммеда бін Салмана.

За інформацією французького тижневика Journal du Dimanche, дві інвестиційні фірми уклали угоду з декількома великими музеями й викупили картину. Тепер, продовжує видання, шедевр Леонардо будуть здавати в оренду або продадуть музеям Близького Сходу чи Азії.

Леонардо да Вінчі помер у 1519 році, вважається, що збереглися менше ніж 20 його полотен. Лише одна з них весь цей час перебувала в приватних колекціях - це картина "Спаситель світу", намальована, ймовірно, після 1505 року.

На картині Христос, одягнений в блакитний хітон, підперезаний стрічкою з золотим орнаментом, благословляє правою рукою, а в лівій тримає прозору сферу - символ світобудови.

Дослідники припускають, що картина якийсь час належала англійському королю Карлу I.

Деякі експерти досі сумніваються в авторстві картини.

Лувр в Абу-Дабі відкрився на початку листопада. Будівництво музею за проектом французького архітектора Жана Нувеля обійшлося в 1,3 млрд доларів.

Музей платить Франції сотні мільйонів доларів за використання знаменитого назви та за оренду картин.

В експозиції музею 600 експонатів з колекції Лувру Абу-Дабі, а також 300 творів, привезених з французьких музеїв у тимчасове користування.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ