Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАЗК відключає BankID та перереєструє е-декларації, подані в тестову систему

Національне агентство із запобігання корупції своїм рішенням внесло зміни до правової бази, що стосується електронного декларування. Про це йдеться в повідомленні НАЗК про рішення агенції, ухвалене в четвер.

Серед іншого, НАЗК узаконило рішення, ухвалене на нараді під головуванням президента, про термінове проходження атестації системи.

"Члени Національного агентства прийняли рішення про запуск повноцінної системи е-декларування з 1 вересня 2016 року", - заявила голова НАЗК Наталія Корчак. 

Водночас найбільш значуща частина рішення стосується зміни системи ідентифікації користувачів: НАЗК вирішило відмовитися від банківської ідентифікації, яка раніше була передбачена технічним завданням на систему.

Єдиний законний шлях декларування вимагає від посадовця отримати персональний електронний ключ.

"Суб`єктам декларування, які зареєструвалися в Реєстрі шляхом застосування електронних систем дистанційної ідентифікації, що використовують бази клієнтських даних банків, після набрання чинності цим рішенням,  для подальшої роботи в Реєстрі необхідно отримати особистий ключ та посилений сертифікат відкритого ключа електронного цифрового підпису...

Документи, подані суб`єктами декларування із застосуванням електронних систем дистанційної ідентифікації, що використовують бази клієнтських даних банків, до набрання чинності цим Рішенням, є чинними", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що система BankID містилася в технічному завданні на е-декларування. Вона була запропонована з огляду на те, що держава не має спроможності видати всім суб’єктам декларування, кількість яких у наступному році, за деякими оцінками, може сягнути мільйона осіб, електронний цифровий підпис.

Також у рішенні НАЗК знайдено шлях "легалізації" декларацій, поданих у систему до отримання нею сертифікації.

Такі особи повинні не пізніше 7 вересня "перевірити зміст поданих ними до Реєстру документів та у разі виявлення неповних або недостовірних відомостей в них подати виправлені документи", зазначили в прес-службі НАЗК.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ