Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ прогнозує зниження ставок за валютними депозитами

Підняття вимог до обов’язкового резервування під короткострокові вклади у валюті з 6% до 7,5% спонукатиме банки зменшити ціну залучення валютних пасивів.

Таку думку висловив директор Департаменту з управління валютними резервами і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст під час засідання Фінансового прес-клубу «Валютні ресурси: як їх утримати в банківській системі та примусити працювати на економіку?», який було проведено за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

За оцінками представника НБУ, через підняття нормативної планки банкам доведеться додатково зарезервувати близько 1 млрд грн.

«Щоб зберегти свої прибутки, вони будуть змушені зменшити ціну залучення валютних пасивів. Наша мета – не забрати у банків гроші. Наша мета — дати сигнал ринку, що ми бачимо падіння кредитного портфелю у валюті з початку року, в той час як пасиви у валюті зросли», — наголосив О.Дубихвіст.

За його словами, значних проблем з ліквідністю в банків немає. Свідченням цього є в т.ч. лише одна заявка на 44,5 млн. грн., яку НБУ отримав на нещодавньому позачерговому тендері з підтримки ліквідності банків (пропозиція була 1 млрд грн.). Водночас, за словами О.Дубихвоста, в системі наразі є надлишок валюти (на кореспондентських рахунках банків – $9,3 млрд).

Поточні нюанси з гривневою ліквідністю на ринку голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькин назвав закономірним результатом надмірного захоплення банками й населенням валютою, а також сезонним фактором. «Звідки взялися $9 млрд у банків? Те, що витрачено і вкладено в кредити. Це частина грошей наших клієнтів, які принесли депозити. Як тільки поведінка цієї маси почне змінюватися і частково більше гривні буде використовуватися, а не весь її обсяг буде конвертуватися в долари, то легше буде», — зауважив банкір.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ