Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Не вся громадськість Львова вважає, що картинам Альтамонте місце в Галереї мистецтв

Можливо, замок і не найкраще місце для зберігання масштабних полотен Альтамонте. Його картина в Олеському замку, приміром, виставлену у скрученому на чверть вигляді через брак місця. Таку думку сьогодні, 1 червня, висловив голова комісії транскордонного співробітництва Павло Хобзей під час обговорення звернення львівської інтелігенції з приводу збереження полотен в Галереї мистецтв

 Хобзей зауважив, що у Римі в храмах зберігають роботи і більш поважних художників, того з Рафаеля. Що ж стосується костелу у Жовкві, то питання можуть виникнути хіба щодо охорони картин. Однак, якщо там зберігатимуть пам’ятку державного значення, можна залучити і державну охорону.

Голову Львівської облради Олега Панькевича такі висловлювання обурили.

«Йдеться не про те, чи в скрученому вигляді перебуває картина. Це питання національної пам’яті і національної честі. Позиція музейників та громадськості Львівщини одностайна – полота повинні зберігатися в галереї мистецтв», – заявив він.

На думку голови облради, позиція Павла Хобзея – це лише думка певного середовища.

«Є небезпека, що певними людьми і певними середовищами буде проводитися робота, аби картини перенесли до костелу у Жовкві. Але це не питання зберігання, це питання політичне. Адже в польському середовищі є певні кола, які хотіли б продемонструвати свою могутність в даному історичному періоді», – сказав Панькевич.

Голова облради додав, що реакція громадськості на можливе перенесення полотен була правильною. Позиція покійного Бориса Возницького – картини мають зберігатися там, де належить.

Нагадаємо, кілька днів тому у львівських ЗМІ з’явилася новина про можливе переміщення полотен «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» в жовківський костел св. Лаврентія.

Картини придворного художника короля Яна III Собеського Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем» (8х7 м) та «Битва під Парканами» (9 х 8 м) раніше експонувалися у костелі, однак в повоєнний час костел закрили, а полотна через незадовільні умови зберігання покрилися цвіллю і мало не загинули. Роботи вдалося врятувати. Польські фахівці у Варшаві їх реставрували. Після цього покійний директор Галереї мистецтв Борис Возницький планував розмістити їх у Олеському та Золочівському замках. втім у квітні польська сторона звернулася з проханням повернути ці картини на експонування в жовківський костел св. Лаврентія. Борис Возницький був категорично проти такого задуму.

Сьогодні, 1 червня, у Львові відбутися нарада з цього приводу, на якій був присутній міністр культури України Михайло Кулиняк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ