Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Недофінансування державою програми консервації рудника №2 ДГХП “Полімінерал” може спричинити енергетичну катастрофу на Дрогобиччині

За два роки з початку дії програми консервації рудника №2 ДГХП “Полімінерал”, де минулого тижня активізувався карстовий провал,  надійшло лише 11 млн 732 тис. грн, тоді як планувалося  73 млн грн. У 2006  році в  держбюджеті на ці цілі передбачено ще 11 млн 1978 тис. грн. Загалом на програму консервації рудника №2 ДГХП “Полімінерал” з державного бюджету мали б виділити 161,4 млн грн. Про це  „Гал-info” повідомив головний інженер ДГХП “Полімінерал” Іван Фабяк.
„З таким фінансовим забезпеченням ми не можемо контролювати екологічну ситуацію на руднику. Стічні і дощові води поступово вимивають солі калію і магнію з землі, утворюючи таким чином карстові провалля, одне з яких активізувалося минулого тижня. Якщо кошти на консервацію не надійдуть найближчим часом, то це загрожуватиме енергетичною катастрофою, оскільки  карстове провалля  може зруйнувати високовольтні лінії, які знаходяться неподалік”, - зазначив Іван Фабяк.
Нагадаємо, що 25 липня неподалік м. Дрогобич було помічено активізацію карстового провалу, який утворився 10.01.2004 року на північно-західному фланзі шахтного поля рудника ДГХП “Полімінерал” в 2004 році затампанований. Розміри його становлять 60 х 40 м, глибина - 5 метрів.
     Поширення карсту проходить в бік високовольтних ліній. На віддалі 100 метрів від карсту проходять дві високовольтні лінії електропередач (Стрий – Борислав - 220 кВт, Стебник – Дрогобич - 110 кВт.)  На віддалі 200 метрів проходить водогін  “Гірне-Дрогобич”, діаметром 900 мм. На віддалі 250 метрів проходить дорога Львів-Трускавець. Місце провалля огороджене, виставлені попереджувальні написи та здійснюється постійний нагляд працівниками ДГХП “Полімінерал”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ