Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться 83-й Міжнародний конгрес письменників ПЕН

18-22 вересня вперше в Україні відбудеться Міжнародний конгрес письменників ПЕН. У Львові на події очікують близько 230 видатних письменників, поетів, перекладачів, журналістів, істориків, публіцистів та редакторів із 101 країни світу. Про це сьогодні, 5 липня, повідомили на прес-конференції, - інформує кореспондент Гал-інфо.

ПЕН-клуб (international PEN) є міжнародною неурядовою організацією, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів від 1921 року. Його назва утворена від англійського слова «реn» - ручка, що є водночас й абревіатурою слів Poets, Playwrights, Essayists and Novelists — «поети, драматурги, есеїсти, романісти». Також до ПЕН кпубу входять журналісти, історики, видавці, загалом понад 25 000 членів із усього світу. 

Конгрес відбудеться під слоганом «Коли правда стає істиною». Також 17-24 вересня передбачено засідання делегатів Міжнародного ПЕН-кпубу, низка відкритих подій, панельних дискусій, літературних читань, презентацій і зустрічей.

За словами Миколи Рябчука - програмного директора 83-го Міжнародного конгресу ПЕН у Львові, президента Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, за право провести цьогорічний конгрес в Україні довелось поборотися, адже Міжнародний ПЕН-клуб на це не дає коштів. 

"Нам вдалось знайти партнерів в Україні, зокрема, у Львові. Серед міст, які могли прийняти конгрес, а це Київ, Львів та Одеса, було обрано саме Львів, бо це культурна столиця України. Імідж України є тільки таким, яким його формують письменники, публіцисти, художники країни", - відзначив Микола Рябчук.

Серед зіркових гостей 83-го Конгресу ПЕН Нобелівські лауреати Світлана Алексієвич (Білорусь) та Герта Мюллер (Румунія-Німеччина), неодноразовий Нобелівський номінант Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Велика Британія), Людмила Уліцька (Росія), Пол Остер (США), сучасні українські письменники Юрій Андрухович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна і ще 200 найяскравіших літераторів із усього світу.

Як зазначила Кетлін Кальдма, секретар Міжнародного ПЕН-клубу, Президент Естонського центру, члени Міжнародного ПЕН-клубу радіють, що цьогорічний конгрес відбудеться у Львові.

Своєю чергою куратор, координатор команди 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові, очільниця Офісу «Львів - місто літератури ЮНЕСКО» Ольга Муха, зазначила, що, зважаючи на список запрошених гостей, таку подію не можна вважати пересічною.

"Роздинкою програми буде мотиваційна конференція щодо вступу Львова до мережі Icorn (Міжнародна незалежна організація міст світу, яка гарантує безпеку та захист письменникам від політичних репресій - ред.). Власне, ми вже є містом прихистком для письменників із Криму та із сходу України.

Такий конгрес у Львові стане підтвердженням, що ми потрапили на літературну мапу світу", - додала Ольга Муха.

Додамо, що Міжнародний конгрес письменників ПЕН пройде на кількох локаціях, зокрема, в ЛНУ ім. І. Франка, УКУ, готелі "Дністер", Львівському кіноцентрі та театрі ім. Лесі Українки.

Слідкувати за новинами 83-го Міжнародного конгресу ПЕН у Львові можна на офіційній сторінці заходу у Facebook.

Додамо, невдовзі буде оголошено конкурс для волонтерів, які матимуть бажання взяти участь у Міжнародному конгресі ПЕН. Особлива вимога для охочих - знання англійської мови. 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ