Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Вояки УПА, родом з Наддніпрянської України - презентація книги
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Вояки УПА, родом з Наддніпрянської України - презентація книги

Нещодавно в Києві презентували книгу «Вояки Української Повстанської Армії, родом з Наддніпрянської України», яку підготувала група дослідників (Я. Коретчук, С. Каспрук, В. Тимків, В. Гук). Книга вийшла в Івано-Франківську, має довідниковий характер. До збірки увійшли 700 біографій учасників УПА, уродженців Наддніпрянщини.

Як зазначається в передмові, «дана книга є своєрідним узагальненням роботи десятків істориків, які вивчають історію українського національно-визвольного руху у роки Другої світової війни, збираючи і публікуючи сотні, тисячі раніше невідомих загалу документів».

Безумовно, актуальність і вартісніть видання очевидні. З одного боку – це суттєве підґрунтя для подальших досліджень, з іншого – переконливий наочний документальний аргумент на користь доконаного факту всеукраїнського, соборницького характеру визвольних змагань.

«В основі структури подання біографій вояків УПА стоїть прив’язка до їх місця народження. Розділи розбиті по областям», – пояснюють концепцію побудови книги автори-упорядники в передмові. Думаю для багатьох жителів скажімо Чернігівщини, Сумщини чи Полтавщини та Харківщини буде цікаво дізнатися скільки їхніх земляків воювало в УПА. А для багатьох це взагалі стане несподіваним відкриттям, адже десятиліттями чужинецька пропаганда вбивала в голови міф про вузькорегіональний за територіальною ознакою та кадровим наповненням характер боротьби ОУН та УПА.

Дякуючи авторам книги, варто також і подякувати тим дослідникам, на базі довголітньої копіткої праці яких і підготовлене це видання, зокрема професору Володимиру Сергійчуку, кандидату історичних наук Юрію Щуру, Геннадію Іванущенку, Володимиру Морозу, Дмитру Куделі та багатьом іншим.

Націоналістичний портал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ