Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Невнормоване законодавство – одна з основних проблем платників податків – Роман Лобода

Основна проблема платників податків – невнормоване законодавство. Так вважає президент Асоціації «Львівський пасажирський транспорт», президент ТзОВ «Міра і К» Роман Лобода, який взяв участь в „круглому столі” «Правовий захист платників податків в Україні». За словами Лободи, стосунки між платниками податків та податківцями не є рівноправними. «Щодо підприємців діє правило: а) підприємець завжди винуватий, б) дивитись пункт а). Це необхідно змінити, відповідальність податківця має бути такою ж, як і платника податків, і система взаємовідносин між ними має працювати за одними чіткими правилами, яких сторони мають дотримуватися», – говорить Лобода.
Інша проблема, яку озвучив підприємець, стосується унормування податкових ставок. «Я займаюсь бізнесом майже 20 років. За часів СРСР я сплачував єдиний фіксований податок у розмірі 30%. Зараз же ми платимо податків набагато більше при менших прибутках. Треба відрегулювати ставки податків, понизивши їх, зробивши їх доступнішими для підприємців, – тоді можна буде говорити про створення сприятливого середовища для розвитку бізнесу», – говорить Роман Лобода.
Також проблемою Роман Лобода називає існуючу систему передоплати податку. «Якщо я завожу товар, наприклад партію автомобілів для подальшої дистрибуції, я тільки-но, отримавши партію, маю вже сплатити податок, ще не продавши жодної машини. Відповідно, щоб сплатити його, я маю взяти кредит – для того, щоб така бізнесова діяльність для мене була вигідною, я маю знайти банк, який дав би мені кредит під низький відсоток. Вітчизняні банки, як відомо, з низькими відсоткам не працюють, і тому треба позичати в іноземних банках, але їм, своєю чергою, треба гарантії, щоб фірма була великою та відомою. Чи мале або середнє підприємство може дати такі гарантії? Звичайно ж ні»,  – каже Лобода. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ