Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Незалежні експерти вимагають скасувати оподаткування статутних фондів

Оподаткування податком на додану вартість статутних фондів підприємств-юридичних осіб необхідно скасувати. Так вважає експерт «Спілки консультантів «Експерт-група» Андріан Фітьо. За словами експерта в коментарі «Гал-info», у 2005 році було прийнято зміни до закону «Про державний бюджет України на 2005 рік», якими було передбачено оподаткування ПДВ дольової участі у статутному капіталі господарських товариств.
«Податкові зміни стосуються юридичних осіб, і ця норма оподаткування створює купу проблем – від відсутності інвестицій до виникнення рейдерства. Річ у тім, що законодавство неоднозначно трактує норму, згідно з якою акціонери, котрі є юридичними особами, мають сплачувати ПДВ при внесенні капіталу до статутного фонду. Податкова трактує цю норму однозначно – збирати ПДВ зі статутних фондів. У результаті підприємці переписують все майно підприємства на фізичних осіб – як наслідок у них або в інших людей, які їх використовують, виникає спокуса заволодіти майном підприємства», – каже Фітьо.
За словами експерта, «Спілка консультантів «Експерт-група», користуючись незалежними юридичними висновками, трактує цю законодавчу норму так, що податок не має збиратися. «Тому ми звернулися до депутатів Львівської міськради виступити зі зверненням до Верховної Ради з тим, щоб вона дала однозначне тлумачення законодавства, скасувала цю норму в проекті держбюджету-2007 та заборонила ДПІ збирати ПДВ зі статутного фонду підприємств», – каже Андріан Фітьо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ