Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині не знають, чи варто оголошувати Грибовицьке сміттєзвалище зоною лиха

Ні в міській раді Львова, ні в Львівській ОДА не знають, чи варто оголошувати Грибовицьке сміттєзвалище зоною надзвичайної екологічної ситуації. До такого висновку сьогодні, 1 липня, дійшли учасники прес-конференції: «Чому територію довкола Грибовицького сміттєзвалища не оголошують зоною надзвичайної екологічної ситуації?», інформує кореспондент Гал-інфо.
Прес-клуб

За словами  Ірини Маруняк, голови  Сихівської районної адміністрації, заступника голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської міської ради, міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента  України із офіційним проханням оголосити Грибовицьке сміттєзвалище оголосити зоною надзвичайної екологічної ситуації. Однак, станом на сьогодні відповіді від Президента  немає.

"В той час, коли була сильна спека і багато сміттєвих контейнерів були переповнені, була велика небезпека для львів’ян і туристів. Тоді мер звернувся до Президента", - зазначила Ірина Маруняк.

Водночас, за її словами, після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі перевищення небезпечних речовин у воді та повітрі не було виявлено.

«Я вважаю, що оголошення  Грибовицького сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації не повністю вирішить усю проблему навколо цього сміттєзвалища», - додала Ірина Маруняк.

Своєю чергою Андрій Білоус, голова постійної депутатської комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради, розповів, що  може бути підставою для оголошення Грибовицького сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації.

"Перше - це значне перевищення гранично допустимих норм показників якості навколишнього природнього середовища, визначених законодавством. Друге - виникнення реальної загрози життю та здоров'ю великої кількості людей. Третє - негативні зміни, що сталися в навколишньому середовищі на значній території, які неможливо усунути без застосування надзвичайних заходів із боку держави. Якщо аналізувати, то формально деякі підстави для оголошення Грибовицького сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації є", - пояснив Андрій Білоус.

За його словами, депутати Львівської облради скерували звернення до Верховної Ради, додаючи до нього звернення мешканців сіл Великі Грибовичі та Малехів, про те, щоб ці ділянки оголосити зоною надзвичайної екологічної ситуації. Однак, на сайті Верховної ради таке звернення не є зареєстроване.

"На мою думку, якщо держава готова  коштами допомогти у вирішенні  цієї екологічної проблеми, то є сенс оголосити Грибовицьке сміттєзвалище зоною надзвичайної екологічної ситуації. Якщо це  буде просто формально проголошено для "галочки" і слова не будуть підкріплюватись справами, тоді, напевно, немає доцільності. Наскільки я розумію,  саме із цим була пов’язана пауза", - додав Андрій Білоус.  

Руслан Гречаник, директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, вважає, що у даній ситуації потрібно працювати у правовому руслі.

"Ми повинні працювати у правовому руслі, щоб оголосити Грибовицьке сміттєзвалище  зоною надзвичайної екологічної ситуації. Перш за все, повинні отримати перелік тих ознак і затвердження їх класифікацій, які може надати ДСНС, опираючись на показники досліджень трьох лабораторій області», - зазначив Руслан Гречаник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ