Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Нічний кінозал «Ше.Fest’у» покаже фільм про генетичний код вишиванки

У рамках нічної програми четвертого фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest» працюватиме одразу дві локації. Шанувальники кінематографу зможуть подивитися три сучасних українських фільми, а любителі музики та поетичного слова - відпочити на галявині нічної акустики. Про це Гал-інфо повідомила прес-служба Ше.Fest’у.

Координатор фільмів Олеся Лісовська розповіла про новинки, які ви зможете побачити на великому екрані:

«Моя бабуся Фані Каплан»

Український драматично-історичний фільм режисера Олени Дем'яненко. В основі фільму — журналістське розслідування, яке відбувається в наші дні. В паризькому передмісті Сент-Женев'єв де Буа, в Російському домі доживає останні дні старий, який володіє щоденником своєї бабці — Фані Каплан. Таємницю щоденника має дізнатися київська журналістка Марина…

«Спадок нації»

Режисер — Олександр Ткачук, сценаристка — Леся Воронюк. Це перший в історії повнометражний документальний фільм про вишиту сорочку. Фільм має цікаве гасло «Вишити щоб вижити», яке повністю пояснює ідею.

«Гніздо горлиці»

Український повнометражний фільм про проблему еміграції українських жінок, які їдуть на заробітки за кордон. Режисер стрічки — Тарас Ткаченко. У головної героїні була чудова родина — коханий чоловік та сонечко-донька. Але сім’ю наздогнала скрута: чоловік втратив роботу, того заробітку, який вона мала на власній роботі, вкрай не вистачало. Тому, коли хтось із знайомих запропонував поїхати на заробітки до сонячної Італії,  жінка, поміркувавши, погодилась. І от зараз вона повертається на рідну Буковину…

«На нічній акустичній галявині свою творчість представлятимуть українські гурти – «Сонце В Кишені», «Теорія Простору» «MniShek» та вокаліст гурту «SWITLO» Богдан Буткевич. Окрім музикантів виступатимуть молоді українські поети. Сцена буде тихою, романтичною, затишною, з ватрою і чаєм в яру біля моринського озера. А ведучим цього дійства стане Олександр Козинець – одночасно музикант, співак і поет. Взагалі всі наші гості – дуже цікаві люди. Наприклад, Богдан Буткевич (лідер гурту SWEETLO) – ведучий espresso.tv», - розповів координатор нічної галявини Ігор Двигало.

«Ше.Fest», що відбудеться 12-13 серпня в селі Моринці, Звенигородського району, Черкаської області, буде проходити у режимі нон-стоп, вдень і вночі. Окрім згаданих локацій для відвідувачів також працюватимуть:

  • «Музична сцена», де виступатимуть сучасні авторитетні україномовні артисти;
  • «Просвітницька галявина», де відбуваються гутірки, лекції, театральні перформанси, поетичний батли, акустичні виступи та багато іншого на тему Шевченка та його творчості;
  • «Галявина художника» з сучасними митцями;
  • «Дитяча галявина» з розважальною програмою для наймолодших глядачів фестивалю;
  • «Наметове містечко», де організатори пропонують пожити на малій батьківщині Великого Тараса принаймні кілька днів;
  • «Фуд-корт», який врятує всіх бажаючих від голоду.

Як повідомлялося раніше, четвертий “Ше.Fest” приурочено до 100-річчя українській революції, яку ще задовго передбачав український Пророк Шевченко. Тому організатори обрали лаконічний лозунг “Твоя країна! Твоя боротьба!” і цитату з “Кобзаря”, яка ілюструватиме цьогорічний фестиваль: “За вас правда, за вас слава, І воля святая!”

Традиційно для глядачів фестивалю співатимуть відомі гурти, а зібрані благодійні кошти підуть на допомогу учасникам АТО.

Трохи історії

Ідея фестивалю – оновлення і популяризація постаті Шевченка. Від початку і донині організатори прагнуть  зробити так, щоби Тарас Григорович був завжди модний і актуальний, так само, як і його творчість.

Організовують подію активісти Мегамаршу вишиванок, Всеукраїнської громадської організації «Сокіл» та Молодого народного руху за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Черкаської обласної державної адміністрації спільно з Моринською сільською радою.

“Ше.Fest” – це фестиваль, де кожен може побачити в Шевченкові не лише звичний образ пророка, а бунтаря, неформала своєї епохи і водночас — надзвичайного генія. Українського і сучасного, близького та зрозумілого кожному.

Перший “Ше.Fest” відбувся 16-17 серпня 2014 року в селі Моринці і був приурочений до 200-річчя Тараса Шевченка. Через рік, 22-23 серпня 2015 відгримів другий фестиваль, а 13-14 серпня 2016 року — третій.

Кожного фестиваль збільшує свою аудиторію: від тисячі глядачів на першому заході до чотирьох тисяч – на минулорічному.

Будемо вдячні, якщо Ви розмістите цей матеріал на шпальтах та в ефірі Ваших ЗМІ. Дякуємо і чекаємо Вас на “Ше.Fest”-2017.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ