Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Нобелівську премію миру вручили президенту Колумбії

Цьогорічну Нобелівську премію миру вручили президенту Колумбії Хуану Мануелеві Сантосу за рішучі зусилля, докладені для досягнення миру в країні після 50 років збройного конфлікту з ліворадикальним повстанським угрупуванням "Революційні збройні сили Колумбії" (FARC). Церемонія нагородження відбулася 10 грудня в Осло, передає DW.

Зазначено, що переговори щодо встановлення миру велися останні чотири роки на нейтральній території - у столиці Куби Гавані. Наприкінці вересня 2016 року була підписана перша версія угоди про припинення конфлікту, однак 2 жовтня на референдумі колумбійці висловилися проти неї. 1 грудня Конгрес Колумбії затвердив остаточний варіант мирної угоди. Згідно з документом, приблизно 5800 озброєних членів угрупування почнуть складати зброю вже цього року.

Як відомо, боротьба між урядом та FARC тривала в Колумбії понад 52 роки. Багаторічний конфлікт забрав більше 220 тисяч життів та залишив мільйони людей без домівок.

Кількість номінантів на отримання Нобелівської премії миру в 2016 році сягнула історично рекордної позначки - 376 кандидатів. Серед них 228 осіб та 148 організацій. Нобелівська премія миру присуджується з 1901 року.

Нагадаємо, 24 листопада президент Колумбії Хуан Мануель Сантос і лідер повстанців-марксистів із FARC Лондоньо Ечеверрі підписали переглянуту мирну угоду.

РБК Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ