Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новорічні ялинки: звідки вони беруться?

Новорічні ялинки: звідки вони беруться ? - Гал-інфо з посиланням на блогера jarkokozak в livejournal.

На новорічні й різдвяні свята припадає пік продажу не лише подарунків, але й головних атрибутів свята, новорічних ялинок. Обсяг ринку - десятки, а то й сотні мільйонів гривень.  То ж не дивно, що все частіше зустрічаємо в соціальних мережах пости псевдозахисників природи (насправді - маркетологів і рекламістів), які просувають свій товар - вироби з пластмаси, в доволі оригінальний спосіб. Сльозоточиві картинки з сокирами і пеньками, дитячі віршики про бідного зайчика і зварйовану білочку мають на меті ввести покупця в оману - начебто живі ялинки рубають в природних лісах.

Звідки ж насправді беруться на ринках новорічні ялинки? Мова йтиме, звісно, про "легальні", марковані ялинки, а не браконьєрські. Браконьєрство це злочин, і обговорювати тут в принципі нічого.

Фотографії та коментарі люб'язно надані фахівцями Боярської лісової дослідної станції, установи, яка здійснює наукову й освітню діяльність, а також успішно поєднує комплекс робіт із відтворення, охорони та захисту лісу.

Шишки ялини, зібрані у листопаді-грудні висушують у шишкосушилці для отримання насіння, яке в березні місяці висівають в підготовлений ґрунт в лісовому розсаднику.

Вирощування сіянців ялини триває 2 роки, впродовж яких поводять догляди за посівами шляхом проривання бур’янів, поливання в посушливий період, бокове затінення від сонця, боротьба з шкідниками та хворобами.

Через 2 роки сіянці ялини висаджують в борозни на відстані 1 м одна від одної на спеціально відведену під плантацію новорічних ялинок лісову ділянку.

Протягом всього періоду вирощування на цій ділянці проводять догляди за молодими ялинами шляхом прополювання та обкошування. Починають вирубувати 1-2 метрові ялинки у віці 6–7 років.

Додам також, що лише невелика частина сіянців потрапляє на "новорічні" плантації, більша ж частина йде на заліснення (лісовідновлення й лісорозведення) й озеленення територій.

На лісових розсадниках, крім лісових культур, вирощують також декоративні.

Яку ялинку обирати вам - натуральну чи штучну, справа особиста. На мій погляд, ідеальним варіантом є продаж живих ялинок в горщиках, адже така ялинка ростиме у вас багато років. Волонтери WWF в Україні навіть склали мапу розсадників, де можна придбати такі ялинки.

P.S. (для тих, хто хоче знати більше)

1) Природних лісів у нас залишилось дуже мало - це високогірні ліси, праліси Карпат, старовікові ліси на території заказників, заповідників, національних парків. Рубки там заборонені.

2) В суботу, 26 грудня, клуб екологічного туризму "Добре поїхали" організовує першу екскурсію до лісового розсадника. В березні плануються тематичні екскурсії для дітей і дорослих - будемо разом садити ліс.

3) Пласмасову ялинку аж ніяк не можна назвати "еко-ялинкою". Через забруднення довкілля під час добування нафти й газу, орг.синтезу, синтезу полімерів, виробництва виробів з полімерів, відсутності шляхів утилізації. Плюс парниковий ефект. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ