Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Новий трудовий кодекс не має перетворювати українців на кріпаків, - Орест Матвіїшин

У разі ухвалення проекту Трудового кодексу у нинішньому вигляді українські працівники стануть залежними. Про це заявив голова виконкому Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Орест Матвіїшин.

За його словами, проект Трудового кодексу, що зараз розглядається Верховною Радою, піддано нищівній критиці експертами, профспілками та Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради.

«У разі його ухвалення українські працівники стануть залежними. Ми наполягаємо на ухвалені Трудового кодексу лише після доопрацювання та вилучення дискримінаційних норм. Партія «Наш край» виступає за прийняття сучасного, справедливого та збалансованого Трудового кодексу. Він має враховувати інтереси і працівників, і роботодавців», – зазначив Орест Матвіїшин.

Голова виконкому ЛОО «Наш край» наголосив, що трудове законодавство, за яким сьогодні працюють українці, застаріле та потребує змін.

«Україна досі живе за Кодексом законів про працю 1971 року. Це мізерні офіційні зарплати, «конверти», лікарняні без належних соцвиплат, необґрунтовані звільнення, понаднормова робота. На сьогодні ми маємо немотивованого працівника, який не зацікавлений краще і більше працювати, та роботодавця, який безкарно експлуатує робітника чи звільняє його на свій розсуд», – повідомив Орест Матвіїшин.

Він зазначив, що низка положень наявного проекту Трудового кодексу суперечить Конституції України, порушує права людини та у разі його ухвалення перетворить українців на кріпаків.

Для всіх очевидно, додав керівник виконкому, що прийняття Трудового кодексу у запропонованій редакції призведе до зростання соціальної напруги. А це означає, що держава продовжує політику геноциду проти власного народу, проти чого категорично виступає партія «Наш край».

Відтак, представники «Нашого краю» у Верховній Раді докладуть усіх зусиль, щоб вони були вилучені, а кодекс був ухвалений після доопрацювання.

Орест Матвіїшин також навів аргументи, чому не можна приймати Трудовий кодекс у такій редакції. 

По-перше, йдеться про урізання відпусток, якщо працівник з вищою освітою має намір здобути наступну вищу освіту - додаткова оплачувана відпустка надається лише у разі їх направлення на навчання роботодавцем.

По-друге, вводиться відеоспостереження на роботі. Тобто роботодавець в праві контролювати виконання працівниками своїх обов'язків технічними засобами, а це призведе до невиправного психологічного тиску.

По-третє, суб'єкт малого підприємництва попереджає про наступне вивільнення за 1(один) місяц, а не за 2(два).

По-четверте, допускається звільнення роботодавцем всупереч пропозиціям виборного органу - первинної  профспілкової організації.

По-п'яте, правила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються суб'єктом  малого підприємництва самостійно, без погодження із профспілкою.

По-шосте, суб'єкт малого підприємництва повідомляє про зменшення заробітку за 1(один) місяць, а не за 2(два).

По-сьоме, знімається заборона на залучення жінок з дітьми у віці до 3-х років до роботи у нічний час. Також допускається залучати до роботи у нічний час неповнолітніх працівників, що беруть участь у створенні творів мистецтв.

Він наголосив, що Депутатів партії «Наш край» у Львівській області обурює і те, що уряд підтримує такі дії Мінсоцполітики.

«Низка положень наявного проекту Трудового кодексу надає широку одноосібну владу роботодавцям ухвалювати нормативні акти, здійснювати контроль за виконанням працівниками трудових обов’язків та право переводити працівників до інших роботодавців. Також проект передбачає несправедливі підстави для звільнення з роботи, обмежує права жінок з дітьми та значно звужує права профспілок. Всі ці нововведення суперечать Конституції України, та, у разі ухвалення проекту, перетворять українців на кріпаків», – підсумував Орест Матвіїшин.

Проект Трудового кодексу запропоновано до розгляду Верховної Ради ще у 2014 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ