Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нинішня пенсійна система є невигідною для пенсіонерів – Людмила Котусенко

Нинішня пенсійна система є невигідною для пенсіонерів, тому замість запровадження перерахунку пенсій за формулою із застосуванням поетапного підвищення величини оцінки одного року страхового стажу, доцільніше якнайшвидше впровадити накопичувальну пенсійну систему. Про це в коментарі «Гал-info» заявила експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Людмила Котусенко.
«Запропоноване владою запровадження перерахунку пенсій за формулою із застосуванням поетапного підвищення величини оцінки одного року страхового стажу є позитивною ініціативою – такий крок буде заохочувати людей працювати -- громадяни що матимуть значний трудовий стаж отримуватимуть пенсію значно вищу, ніж ті, які не мають такого стажу. Але якщо говорити про пенсійну реформу, то доцільніше було б впровадити накопичувальну пенсійну систему, оскільки чинна пенсійна система не вигідна самим пенсіонерам. В накопичувальній пенсійній системі, на яку в Україні, відповідно до чинного законодавства перейдуть в 2009 році, людина з однієї сторони отримуватиме більшу пенсію, і з іншої введення такої системи сприятиме детінізації прибутків населення. Але вводити її потрібно найближчим часом, оскільки за нашими підрахунками, враховуючи демографічну ситуацію, чим віддаленішою буде перспектива впровадження такої системи, тим більше затрат зазнає держава в майбутньому для її впровадження», -- зазначила Котусенко.
Нагадаємо, КМУ планує з 1 січня 2008 року вперше зробити перерахунок пенсій за формулою із застосуванням системи поетапне підвищення величини оцінки одного року страхового стажу. Відповідно до нововведення, вартість одного року дорівнюватиме: з 1 січня 2008 року – 1,2%, з 1 жовтня – 1,35%. Пенсійний вік передбачається зберегти нині діючий - для жінок 55 років, а для чоловіків – 60 років. З урахуванням зазначених змін, перерахований розмір пенсійної виплати у осіб, розмір пенсії яких не перевищував мінімальний розмір з 1 січня 2008 року збільшиться в середньому на 21,6% у порівнянні з 2007 роком і становитиме в середньому 619,13 грн – для 10 млн осіб.
У пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує розмір мінімальної пенсії, а їх майже 2 млн. осіб, пенсія збільшиться у порівнянні з 2007 в середньому на 9,8% і становитиме в середньому 995,34 гривень. З жовтня 2008 року розмір мінімальних пенсій збільшиться у порівнянні з 2007 роком у середньому на 39,6% і становитиме в середньому 710,7 грн., а пенсії, які перевищували мінімальну, збільшаться порівнянні з 2007 роком у середньому на 26,7 % і становитимуть в середньому 1 148,98 гривень.
У проекті державного бюджету на 2008 рік передбачено збільшення видатків для Пенсійного фонду до 33 млрд гривень.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ