Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Низька температура в квартирах: нова енергетична політика уряду

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин розкритикував підприємства теплокомуненерго за перевитрату газу. Також міністр зазначив, що при більшому виробництві тепла теплокомуненерго не отримають від держави компенсації з різниці тарифів, оскільки вони не передбачені у бюджеті-2016: «Я не знаю, за який рахунок ви збираєтеся це компенсувати. Компенсації з різниці в тарифах цього року не передбачено».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук:

"Низька температура протягом перших десяти днів січня продемонструвала нову енергетичну політику уряду України у питанні забезпечення теплом населення. Політика полягає у економії газу за рахунок зниження температурного режиму в квартирах громадян. Новий морозний прогноз погоди на другу половину січня, на жаль, знову змусить багатьох мешканців днювати і ночувати у холодних квартирах при температурі у кращому випадку 12-16 градусів. Також особливо це відчують як дитячі садки і школи, де не оголошено карантин, а також лікарні і бюджетні установи.

Головний принцип нової енергетичної політики уряду полягає у зниження обсягів поставок газу для теплокомуненерго, яким вистачає газу для забезпечення у квартирах температури лише на рівні 12-16 градусів.

«Поясніть їм (теплокомуненерго), що газ треба економити, а рахунки треба виставляти тільки за те, що громадяни країни отримали тепло у своїх квартирах», - заявляв прем’єр Яценюк.

Сховав голову у пісок голова «Нафтогазу» Коболев, який запам’ятався тим, що увесь минулий неймовірно теплий опалювальний сезон (2014-2015 рр.) і напередодні поточного сезону розхвалював і закликав населення звикати жити при температурі 16-18 градусів у квартирах. Коболев жодного разу під час морозів у січні цього року не підтвердив свою позицію щодо корисності 12-16 градусів у квартирах. Тим паче жодного разу «Нафтогаз» не вибачився перед населенням (а серед них і діти, і старші люди) за те, що свідомо обмежує поставки газу для ТКЕ.

На цьому фоні життєрадісна рекомендація громадянам прем’єра Яценюка «не платити» за холодні дні і температуру нижче 12 градусів, а вимагати перерахунку – це що інше як витончена політична іронія над власним народом. Кількість людей, які ризикнуть не оплатити рахунок, будуть лічені одиниці. Як і тих, хто встиг пройти складну процедуру систематичного виклику і фіксації заниженої температури у квартирі з боку ЖЕКів. Тому залишається сподіватися на перерахунок з боку ТКЕ.

А от уряд буде в «плюсі». Буде використано менше газу. Хоча, за приблизними оцінками, у такий «холодний» спосіб вдасться зекономити максимум до 500 млн. куб. м газу за опалювальний період (всього ТКЕ споживають 8 млрд. куб. м). Також частина споживачів все одно буде змушена оплачувати тепло по тарифам, які виявилася суттєво завищеними. Оскільки за результатами квитанцій у листопаді і грудні будинки без теплового лічильника оплачували вартість тепла майже удвічі більше. Середня двокімнатна квартира у столиці без будинкового теплового лічильника оплачувала 750 грн. за опалення, а з лічильником – 400 грн.

Фактично уряд повинен вести мову не про перерахунок, а про перегляд тарифу на тепло для таких квартир. І в такому випадку не потрібно буде ні «штучно» економити газ, ні здійснювати перерахунок. Населення буде здатне фінансово оплати вартість тепла при умові зниження вартості 1 Гкал з нинішніх середніх 650-750 грн. – до середнього рівня 400-450 грн".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ