Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Обама назвав Грузію прикладом демократичності для багатьох країн

Президент США Барак Обама вважає, що Грузія може стати прикладом демократичності і прозорості для багатьох країн.

У понеділок, 30 січня,Обама вперше прийняв у Білому домі грузинського лідера Михайла Саакашвілі, повідомляє Кореспондент.

Президенти обговорили поглиблення двосторонньої співпраці, а також підтвердили курс на продовження взаємодії в питаннях оборони і безпеки.

"Я хочу сказати президентові Саакашвілі, що ми вітаємо ту модель демократії і прозорості, яку вони встановили не тільки у себе в країні, а й у регіоні в цілому. Ми сподіваємося, що при збереженні прогресу в наступні кілька років безліч інших країн повірять в те, що якщо Грузія змогла провести такі перетворення,то і вони зможуть", - сказав Обама на короткому брифінгу разом із Саакашвілі.

Американський президент зазначив, що Грузія має пишатися досягнутим прогресом у побудові суверенної і демократичної держави.

"Я сказав Саакашвілі, що вітаю те, як відбувався процес формування інститутів в Грузії (спочатку Обама сказав "в Росії", але відразу ж виправився -РИА Новости), важливість поваги інтересів національних меншин, важливість реформування системи поліції і прихильність верховенству закону", - заявив глава Білого дому.

За його словами, "весь процес формування інститутів позначиться позитивно не тільки на положенні нинішнього покоління громадян Грузії, але і на житті наступних поколінь".

"Я б хотів відзначити ту роботу, яку грузинська влада виконала в минулому, а також закликати її до проведення чесних і вільних виборів в майбутньому", - сказав Обама.

Саакашвілі,у свою чергу, пообіцяв американському президенту провести майбутні парламентські вибори чесно і забезпечити процес наділення більшими повноваженнями майбутнього парламенту. "Я продовжу співпрацювати з вами в усіх напрямках. Ніщо не може відвести Грузію з цього шляху, ніщо не поверне нас назад, до меншої демократизації, а також корупційної та застарілої політичної системи", - заявив Саакашвілі.

Як повідомлялося, після зустрічі Обама заявив, що США мають намір укласти угоду про вільну торгівлю з Грузією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ