Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Обама підтримав протести проти міграційної політики Трампа

Колишній президент США Барак Обама підтримав протести американців, незадоволених рішенням президента Дональда Трампа про тимчасову заборону на в'їзд громадянам кількох країн.

"Громадяни, які реалізують свої конституційні права збиратися, організовуватися і доносити свою позицію до виборних посадових осіб - це саме те, що ми очікуємо бачити, коли на кону американські цінності", - йдеться в заяві офісу Обами.

Також Обама прокоментував заяву Трампа про те, що його указ про заборону можна порівняти з політикою Обами.

"Моя політика схожа на те, що зробив президент Обама в 2011 році, коли він заборонив видавати візи іракцям на шість місяців", - заявив Трамп 29 січня.

Обама категорично не згоден з дискримінацією людей з релігійних переконань, заявив прес-секретар колишнього президента Кевін Льюїс.

Залишивши посаду, американські президенти рідко висловлюються публічно на злободенні політичні теми, але Обама незадовго до відходу дав зрозуміти, що у випадках, коли, на його думку, ставляться під загрозу принципи американської демократії, він не стане мовчати.

Глава апарату колишнього держсекретаря Джона Керрі Джон Файнер заявив, що під час президентства Обами ніколи не було заборони на видачу віз громадянам Іраку.

Колишній заступник держсекретаря Ерік Шварц також назвав заяву Трампа брехнею. За його словами, у другій половині 2011 року розгляд заявок біженців з Іраку сповільнився, але заборони ніколи не було.

Розгляд заявок сповільнилося в зв'язку з тим, що були введені додаткові заходи безпеки. Це сталося після того, як стало відомо, що двоє іракців, причетних до теракту проти американських військових в Іраку, згодом отримали статус біженців в США.

Згідно з указом Трампа, прийом сирійських біженців в США припинено на невизначений термін.

Інші програми прийому біженців припинені на 120 днів. Громадянам семи мусульманських країн - Ірану, Іраку, Лівії, Сомалі, Судану, Сирії та Ємену - заборонений в'їзд в США на 90 днів.

Президент Трамп підписав міграційний указ о 21:42 за Гринвічем 27 січня, і імміграційні служби США приступили до його виконання негайно.

Понад 100 осіб, які перебували в літаках в момент підписання розпорядження, були затримані в американських аеропортах після прибуття для подальшої депортації.

Жителі США влаштували багатотисячні протести в аеропортах і великих містах по всій країні, вимагаючи звільнення і допуску на територію країни всіх затриманих і скасування указу, що суперечить, на їхню думку, американській конституції.

ВВС

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ