Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Обласна влада переконала Возницького урочисто відзначити 100-річчя Львівської галереї мистецтв

Львівська обласна влада переконала директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького урочисто відзначити 100-річчя галереї і провести урочисті заходи з цієї нагоди. Про це у коментарі «Гал-info» повідомив сам Борис Возницький.
 Нагадаємо, раніше пан Возницький не хотів помпезного святкування 100-річчя Львівської галереї мистецтв, і воно було під загрозою зриву. Його особистим бажанням було відзначення цієї дати разом із колективом галереї.
Зокрема, святкові заходи передбачають відкриття відділу „Європейське мистецтво”, презентацію видань Львівської галереї мистецтв. 17 лютого відбудуться урочистості у Львівському національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької. У святкових вітаннях візьмуть участь Львівський галицький хор, Державна хорова чоловіча капела „Дударик”, камерний оркестр Львівської державної академії ім. М. Лисенка під керівництвом народного артиста України Артура Микитки, а також дитячий хореографічний ансамбль „Веселі черевички”.
Львівська галерея мистецтв – один з найбільших художніх музеїв України. Колекція музею об’єднує унікальні твори живопису, скульптури, графіки, декоративно-ужиткового мистецтва країн Західної та Східної Європи від ХV-го до ХХІ-го ст. Загалом зібрання Галереї налічує близько 60 тисяч одиниць зберігання. Міжнародне визнання мають колекції українського портрету, дерев'яної барокової скульптури, твори Й.-Г.Пінзеля; полотна Ж. де Ла Тура, Ф. Жерара, Я. Цуккі, Я. Матейка, Я. Мальчевського, рисунки Б. Шульца, що належать Галереї.
Основою музею стала колекція західноєвропейського мистецтва (близько 2 тис. одиниць зберігання, у тому числі – близько 400 картин) українського цукрового магната І. Яковича, яку магістрат Львова придбав у 1907 р. спеціально для створення Міської галереї. До І Світової війни і в міжвоєнний період збірка поповнювалася переважно творами польських художників (сьогодні – це третя за значенням колекція, після Варшави і Кракова).
У 1939–1946 рр. до Галереї були передані частини колекцій музею ім. Любомирських, Ставропігійського братства, Історичного музею у Львові. В 1950–1960-х рр. за рішенням радянського Міністерства культури в Галереї був створений відділ російського та радянського мистецтва, для якого придбали й передали твори І. Репіна, К. Коровіна, І. Левітана, П. Вільямса та багатьох інших відомих майстрів.
На початку 1960-х рр. директором музею став Б.Г. Возницький, і галерея розгорнула активну збиральницьку діяльність творів регіонального мистецтва, в результаті чого постали збірки ікони, портрету, скульптури ХV–ХІХ ст., колекція художників львівської школи XX ст.
У 1965 р. почалася реставрація Олеського замку, який відкрили в 1975 р. Далі настає черга Золочівського і Підгорецького замків. Всі вони сьогодні входять у єдиний музейний комплекс «Львівська галерея мистецтв», який налічує загалом 15 філіалів.
В 2000 р. ЛГМ передали палац Потоцьких у Львові. Це дозволило розширити експозиційні площі, показати багато творів європейського мистецтва, що знаходилися раніше у фондах. В результаті створення нових експозицій у 2004 р. в залах палацу Потоцьких тепер представлене європейське мистецтво ХУ–ХУІІІ ст., а мистецтво XIX–XX ст. експонується в залах палацу В. Лозинського, що належить музею з 1914 р. Сьогодні ЛГМ – один з основних туристичних об'єктів Львівщини.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ