Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Обласний бюджет Львівщини недоотримав майже 6 мільйонів гривень

Упродовж останнього часу, за інформацією Головного фінансового управління, погіршився стан розрахунків з податків і неподаткових платежів. Якщо в порівнянні до даних на 1 січня 2008 року, тобто за 10 місяців недоїмка з платежів загалом до бюджетів усіх рівнів зменшилася на 50,2 млн грн, або 11,6%, то протягом жовтня вона зросла на 9,8 млн.грн. або 2,6% і на 1 листопада становить 383,2 млн.грн.
Зокрема з платежів до державного бюджету заборгованість протягом жовтня збільшилася на 10 млн.грн. або 2,9%. На 1 листопада вона становить 359,8 млн грн.
А недоїмка з платежів до місцевих бюджетів області за жовтень зменшилася але лише на 193,3 тис.грн. або 0,8%, і на 1 листопада становить 23,3 млн грн.
На 1 листопада найбільше заборгували платники Львова (бюджетам усіх рівнів 131,9 млн.грн., в т.ч. місцевому бюджету 9,8 млн. грн.), Червонограда (відповідно 15,8 млн. грн., в т.ч. 2,1 млн.грн.), м. Дрогобича і Дрогобицького району (9,1 млн. грн., в т.ч. 1,6 млн.грн.), Нового Роздолу і Миколаївського р-ну (11,3 млн. грн., в т.ч. 0,7 млн. грн.), Сокальського (180 млн.грн., в т.ч. 1 млн. грн.) і Яворівського (4,6 млн.грн., в т.ч. 0,8 млн. грн.) районів.
У зв’язку з тим, що у містах і районах допущена недоїмка з податку з доходів фізичних осіб та плати за землю, обласний бюджет на 1 листопада недоодержав майже 6 млн.грн.
Значна сума податку з доходів фізичних осіб залишається у заборгованості із заробітної плати у виробничій сфері, яка в порівнянні з початком року зросла в 2,7 раза. На 1 листопада місцеві бюджети у зв’язку з цим недоодержали більше 8 млн.грн.
Переплата з податків і неподаткових платежів до бюджетів усіх рівнів на 1 листопада становить 531,7 млн. грн., в т.ч. до місцевих бюджетів 41,6 млн. грн., що перевищує недоїмку на цю дату відповідно на 148,5 і 18,3 млн. грн.
Обмеження непершочергових видатків з місцевих бюджетів – одне із стратегічних завдань органів місцевого самоврядування щодо мінімізації впливу наслідків світової фінансової кризи. З метою сприяння стабілізації фінансово-економічної ситуації в області розпорядники коштів обласного бюджету, міськвиконкоми та райдержадміністрації намітили до кінця поточного року зекономити на таких видатках понад 50 млн.грн. Це сприятиме забезпеченню за будь-яких умов фінансування видатків із захищених статей, зокрема на зарплату, енергоносії тощо в січні-лютому 2009 року (в цей період завжди зменшуються надходження доходів до місцевих бюджетів).
Водночас, важливо здійснити заходи, спрямовані на підвищення ефективності використання бюджетних коштів, в т.ч. оптимізацію мережі і штатів установ, посилення контролю за дотриманням фінансово-бюджетного законодавства.
За підрахунками до кінця 2008 року очікується економія виділених з державного бюджету місцевим бюджетам області субвенцій для надання пільг і житлових субсидій населенню на оплату енергоносіїв і житлово-комунальних послуг в сумі 10,6 млн.грн. та на виплату допомоги сім’ям з дітьми – 60,4 млн.грн.
Минулого тижня порушено питання в Мінфіні, Кабміні та Верховній Раді України про збільшення області за рахунок вищезгаданої економії обсягу субвенції на поточний рік для компенсації перевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян на 19 млн.грн. (яких не вистачає), а також обсягу дотації вирівнювання на 34 млн.грн. у зв’язку з непередбаченими у місцевих бюджетах підвищеннями протягом року тарифів на енергоносії, комунальні послуги та іншими інфляційними процесами.
Повідомляє прес-служба Львівської ОДА.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ